2021. február 01.
Hihetetlen és csodálatos táblahegyek

Venezuela dzsungelének mélyén a táblahegyek elszigetelt szigetei fekszenek, az úgynevezett tepuik. A táblahegyeket a Föld legrégebbi geológiai képződményeinek tekintik, mintegy kétmilliárd évvel ezelőttre teszik őket. Mivel teljesen el vannak szigetelve a talajtól, ezeken az „esőerdők fölötti szigeteken” számos egyedi növény és állat található, amelyek a világon sehol máshol nem láthatók.

[wp_ad_camp_1]

A táblahegyek a világ más részein is léteznek, ahol mesának, tuyának, butte-nak, ambának vagy egyszerűen táblahegynek hívják őket. A Conner-hegy egy lapos tetejű és patkó alakú hegy. Gyakran összetévesztik Uluruval, mivel az Uluru és Kata Tjuta felé vezető útról látható, amikor Alice Springs felől közelítünk. A régió őslakosai, akik Artillának nevezik a hegyet, úgy vélik, hogy ez a jégkorongok otthona. Az Antarktisz-félsziget északi csücskében található Brown Bluff egy jégtakarású, lapos tetejű, 745 méter magas (2444 láb) magas vulkán, kiemelkedő vörösesbarna színű sziklával. A Brown Bluff előtti partokon Adelie és Gentoo pingvinek ezrei élnek.

Az Asgard-hegy egy ikercsúcsos hegy, két lapos tetejű hengeres sziklatoronnyal, amelyeket egy „nyereg” választ el. A Baffin-szigeten található Auyuittuq Nemzeti Parkban található, és talán a Baffin-hegység közül a leghíresebb. A csúcs Asgardról, a skandináv mitológia isteneinek birodalmáról kapta a nevét. 1976-ban Rick Sylvester kaszkadőr egy BASE-ugrást hajtott végre a hegyről a James Bond-filmben, bár a kitalált helyszín az osztrák Alpok volt. A Kukenan 2680 méter magas (8793 láb) és kb. 3 km hosszú táblahegy. A híresebb tepui Roraima-hegy közelében található. A Kukenan-t nehezebb megmászni, ezért sokkal ritkábban látogatják, mint mondjuk a Roraima-hegyet. A Cuquenan-vízesés, a világ második legmagasabb vízesése, a tepui déli végén található.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs