2021. január 03.
Hidraulika szűrő rendszeres cseréje

Akárcsak a legtöbb szűrőt, úgy a hidraulika szűrőt is cserélni kell bizonyos időközönként. Attól függetlenül, hogy mennyire van igénybe véve, célszerű évente lecserélni az alkatrészt. A hidraulika szűrő feladata a szivattyú által keringetett folyadék megszűrése, ezáltal védve a hidraulikus rendszer alkatrészeit a szennyeződésektől.

[wp_ad_camp_1]

Hidraulika szűrő azon alkatrészek közé tartozik, melyeket időről-időre ki kell cserélni. A hidraulikus munkafolyadék feladata, hogy a munkahenger segítségével átadja a nyomást, miközben keni a mozgó gépalkatrészeket. A nyomásveszteségből adódó hőt elvezeti, továbbá csökkenti a nyomáscsúcsok okozta lengéseket, a levált anyag részecskéket pedig eltávolítja, valamint a korrózió ellen védi a rendszert. A hidraulika szűrő ezt szűri. A hidraulika rendszerekbe épített hidraulika szűrők legfontosabb feladata a rendszer elemeinek élettartam növelése, valamint az üzembiztos működés. A munkafolyadékban lehet festék, por, apró fémrészecskék és olyan szennyeződések, melyek jelentős mértékben csökkentik a hatásfokot és az élettartamot, ezért a munkafolyadék megszűrésére van szükség.

A hidraulika szűrő cseréjére lehetőleg évente sort kell keríteni, mivel a szennyeződések hatására ez az alkatrész is elhasználódik idővel. Az, hogy a hidraulika szűrő mennyi ideig bírja elsősorban három tényező függvénye. Függ a környezet porterhelésétől, a hidraulikus rendszer tömítettségétől és a hidraulika szűrő szennyeződés-felvevő képességétől is. A gyári gépkönyvek tartalmazzák a hidraulika szűrő cseréjének idejét, ugyanakkor a csere szükségessége ettől akár el is térhet. Éppen ezért célszerű beszerezni egy hidraulika szűrő eltömődésjelzőt, mely jelzi, hogy a szűrőt körülbelül mikor kell kicserélni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs