2022. december 01.
Hatékony esővíz elvezetés talajban

Manapság, amikor egyre nagyobb problémát jelent a globális felmelegedés, ráadásul az ivóvízkészletek is egyre inkább korlátozott mértékben elérhetők, egyre nagyobb jelentősége van az esővíznek. Célszerű összegyűjteni és a szűkös időkben felhasználni.

Esővíz elvezetés talajban rendkívül hasznos és egyre inkább szükség van rá. Az esővíz elvezetésnek konkrét szabályai vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni. A csapadékvíz elvezetés kapcsán az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet rendelkezik. A rendelet előírja, hogy úgy kell a területek, telkek csapadékvíz elvezetési rendszerét kialakítani, hogy a víz ne tegyen kárt semmiben, vagyis ne mossa ki földet, ne okozzon korróziót és ne is áztassa el a területet. Tehát a víz nem tehet kárt sem a telekben, sem az építményben, sem a szomszédos telekben és építményben. A rendelet azt is kimondja, hogy az esővíz elvezetés nem akadályozhatja az épület rendeltetésszerű használatát. Az esővízelvezetés szabályait részletesen az OTÉK 47. §-a taglalja. Az esővíz elvezető rendszer kiépítését megelőzően mindenképp érdemes a fentebb leírtakat figyelembe venni.

A csapadék elvezetés természetesen házi módszerekkel is lehetséges. Abban az esetben, ha szeretnénk megfelelni a szabályozásnak és környezettudatosan gondolkodunk, akkor egy kis utánajárással nagyon sok alternatívára bukkanunk. A SUNI KFT által készített egyszerű és korszerű telepítési útmutató az esővíz elvezetésére és annak elszikkasztására készült. A lakossági felhasználók számára ez hatalmas segítséget jelent az esővíz-elvezető rendszer kiépítéséhez. Bővebb információkért mindenképp érdemes ellátogatni a sunikft.hu webáruházba, ahol további hasznos információkat talál!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs