2022. július 11.
Hasznos információk a konzuli szolgálat kapcsán

Sokan nem is tudják, de a külföldi utazás során minden magyar állampolgárt megilleti a konzuli védelem. Érdemes kitölteni egy űrlapot a konzuli szolgálat honlapján, amelynek köszönhetően nem csak az utazó, hanem annak hozzátartozói is elérhetők lesznek baj esetén.

Konzuli szolgálat komoly segítséget jelent, ha külföldön esetleg bajba kerül. A többség nem is tudja, hogy van lehetőség a konzuli szolgálat oldalán kitölteni egy űrlapot, amely azért előnyös, mert így a konzuli szolgálat baj esetén a külföldön tartózkodó, űrlapot kitöltött állampolgárt és annak hozzátartozóit is értesíteni tudja. Az úgy nevezett Konzinfo Utazom MobilApp letöltése is igazán hasznos, mivel az utazás során végig kéznél van és bármikor a bajba jutott utazó segítségére lehet. Magyarország a Konzuli Szolgálat útján biztosít védelmet a külföldön bajba jutott magyar állampolgárok részére. Nem minden távoli országban van elérhető távolságban magyar képviselet, így ilyen esetben bármely egyéb uniós tagország képviseletéhez lehet fordulni. A konzuli védelem módját, terjedelmét és formáját a konzul határozza meg az igénylő rászorultságának, az igény megalapozottságának és az adott külföldi állam viszonyainak megítélésével.

A konzuli szolgálat a hazatérés megszervezését illetően adhat tanácsokat, ideiglenes útlevelet állíthat ki a hazatéréshez, ha az okmány elveszett, lejárt, megrongálódott vagy ellopták. Egészségügyi vészhelyzet során a konzuli szolgálat tájékoztatást nyújt a helyi orvosok és kórházak elérhetőségéről. Ha a magyar állampolgárt külföldön letartóztatták és a konzuli szolgálat erről tudomást szerez, akkor ennek okát, valamint jogi megítélését tisztázza, továbbá a fogva tartás körülményeit figyelemmel kíséri. A konzuli szolgálat honlapját tehát mindenképp megéri még az utazás előtt tanulmányozni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs