2021. december 11.
Hágcsó szabvány online beszerzése gyorsan és egyszerűen

A hágcsó szabvány nagyon konkrét irányelveket tartalmaz, amelyeket be kell tartani a létrák tervezése és telepítése során, és ez magában foglalja a ketrecekre vonatkozó előírásokat is.

Hágcsó szabvány online megtekinthető a gravetti.hu weboldalon, ahol megtalálhatja a teljes hágcsó kínálatot is a létrák áraival és illusztrációival együtt. A létraketrec kiindulási magassága a talajtól nem lehet 2 m-nél alacsonyabb és 2,2 m-nél magasabban attól a ponttól mérve, ahol a ketrec a létrához közvetlenül a felszínig csatlakozik. A létra és a ketrec közötti távolság nem lehet kevesebb 750 mm-nél ferde és függőleges létrák esetén, és 900 mm és 1000 mm között lépcsőtípus esetén a szögtől függően. A függőleges karikák közötti maximális távolság nem haladhatja meg a 2 métert, és a ketrec rudak közötti szélesség nem haladhatja meg a 150 mm-t. A ketrecnek legalább 1000 mm-el túl kell nyúlnia a felső platformon. A ketrecrudak és a létralécek közötti távolság nem lehet kisebb 50 mm-nél (a létrához való rögzítési helyet nem számítva). Vannak más kritériumok is, amelyeket teljesülniük kell, de ezek a legfontosabb szempontok, amelyekkel tisztában kell lenni.

A létraketrecek úgy vannak felszerelve, hogy megakadályozzák, hogy egy személy oldalra zuhanjon vagy közvetlenül hátráljon a létráról, miközben felmászik. Ez azonban csak azokra a szögletes ketreces létrákra vonatkozik, amelyeknél a szög nem nagyobb, mint 75°. Tehát ide tartoznak a lépcsős típusú létrák is, amelyek szöge 60° és 70° között van. Ha a létra szöge meghaladja a 75°-ot, az függőleges létrának minősül, és a munkahelyi esések kockázatának kezelésére vonatkozó gyakorlati kódex 7.2. szakasza szerint állandó vagy ideiglenes zuhanásgátló rendszert kell használnia a leesés kockázatának ellenőrzésére. További részletekért és a hágcsó szabvány teljes leírásáért nézzen be a gravetti.hu weboldalra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs