Porcini: Manapság az egyik legkedveltebb mesterséges ízfokozó a nátrium-glutamát, amelyet viszont megannyi egészségügyi problémával összefüggésbe hoznak. Népszerűsége ennek ellenére töretlen az általa érzékelhető mennyei íz miatt. Az európai, sőt az amerikai konyhaművészet is csak ritkán aknázza ki, hogy a természet ajándékaiban is megtalálható ez az aroma. A porcini gomba viszont megadja a kellő hatást szárított és porított formájában is.
[wp_ad_camp_1]
Miso: Egy igazi ázsiai specialitásról van szó, ami tulajdonképpen egy szójababból készült paszta, amit többféle változatban is fogyaszthatsz. A koreai változat a doenjang az ízesítetlen massza, amíg a gochujang a már chilivel pikánsabbá tett verzió. Az első levesnek, salátaöntetnek kiváló, amíg a második grillezett húsok mellé nagyszerű választás mártásnak.
Shiso: Egy, a szusiéttermek állandó szereplője ez a formás, illatos, zöld levél. Tökéletesen megfelel bármilyen szósznak és ecet alapú öntetnek, hiszen szuper ízt ad és lényegében mindenhez adhatod, amihez egyébként bazsalikomot használnál. Fontos, hogy antioxidánsokban gazdag, tehát nemcsak az íze miatt remek választás, de az egész szervezeted hálás lesz érte.
Halszósz: Bár a neve alapján arra gondolnánk, hogy leginkább hal ételekhez ajánlott, de igazából sertéshús- vagy tészta alapú ételek ízesítésére is egyaránt tökéletes. Egy kis barnacukorral és citromlével még pikánsabbá teheted, így az eddig megszokott húsokat sosem érzett ízvilágban kóstolhatod meg. A halszósz enyhén édeskés íze könnyen a kedvenceddé válhat!
Kínai sózott feketebab: Az Amerikában már népszerű különlegesség magvas-sós aromájának köszönheti azt, hogy oly sokan szeretik. Gyömbérrel vagy akár fokhagymával kiegészítve tényleg rendkívül különleges lesz. Érdemes mellé egy kis szakét, avagy rizspálinkát is lehúzni mellé!