2022. július 26.
Gyorsítanál a régi számítógépeden? Így kezdj neki!

Előfordul, hogy nem szeretnénk költeni új számítógépre, vagy laptopra, ám a régi már nagyon viseltes, és az évek alatt bizony frusztrálóan lassúvá is vált. Sajnos a számítástechnikára különösen érvényes a gyors avulás és erre a folyamatosan fejlődő – és egyre nagyobb hardver igénnyel rendelkező – programok is rátesznek egy lapáttal.

Amennyiben csak laikus felhasználók vagyunk, akkor ráadásul az évek alatt számtalan olyan teljesen felesleges, ám a számítógépünket lassító programot telepítünk, amelyek szép lassan szinte használhatatlanná lassíthatják a gépet. Ilyenkor aztán egyszer elérkezik az a pillanat, amikor elfogy a türelmünk, és tarthatatlanná válik a helyzet. Ha azonban nem akarunk – vagy tudunk – beruházni egy új, modernebb masinára, akkor csak egy lehetőségünk maradt. Nevezetesen az, hogy valahogy életet leheljünk a meglévő számítógépbe, méghozzá a lehető legköltséghatékonyabb módon. Sok esetben anyagi ráfordítás nélkül is szép eredményeket érhetünk el, ám minimális befektetéssel meglepően felgyorsíthatjuk a masinát.

Első lépésként érdemes szoftveresen rendbe tenni a helyzetet. Ez szerencsére kiadások nélkül megoldható, ám az időnkből sajnos áldozni kell rá, méghozzá nem is keveset. Ilyenkor nem bölcs dolog nekiállni toldozgatni-foltozgatni a több éves állapotot, hanem az alapjaitól kell újratelepíteni mindent, kezdve az operációs rendszerrel. Ha az így elért eredménnyel nem vagyunk maradéktalanul elégedettek, akkor következhet a fejlesztés. Két dolgot érdemes ilyenkor venni. Egy villámgyors meghajtót (mindenképpen SSD-ben gondolkodjunk), amire az operációs rendszer, és a leggyakrabban használt szoftverek kerüljenek, illetve plusz memóriát, amely sokkal zökkenőmentesebbé teszi a felhasználói élményt. Ez a kettő az esetek többségében olyan teljesítménybeli javulást okoz, amivel újabb éveket nyerhetünk, és ez a megoldás jóval olcsóbb – sőt, töredéke annak – mintha vennénk egy teljesen új masinát.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs