2015. október 11.
Gyorsírás előnyei a munkahelyünkön és saját projektjeinknél

A gyorsírás olyan készség, ami nagyon sok időt megtakaríthat számunkra. Az idő pedig pénz, így a gyorsírás elsajátításával gyakorlatilag hatékonyabbá válhatunk a munkavégzésben.

[wp_ad_camp_1]

A gyorsírás otthoni gyakorlása és elsajátítása nem könnyű. Ennek az a magyarázata, hogy az autodidakta tanulás rendszerint rossz módszerek elsajátításához vezet. Érdemes tehát elmenni egy olyan tanfolyamra, ahol a gyorsírás készségét oktatják; professzionális módszerekkel és felkészült oktatókkal sokkal-sokkal látványosabb és gyorsabb fejlődést érhetünk el, mint saját otthoni gyakorlással.

A gyorsírást első hallás alkalmával sokan összetévesztik a gépírással, ezért a fogalmat mindenképpen tisztázni kell. A gyorsírás azt a célt szolgálja, hogy a beszéd elhangzásával egyidejűleg képesek legyünk az elhangzottakat papírra rögzíteni. A hagyományos írás nem alkalmas ilyen sebességű kézírásra.

Ma már természetesen vannak olyan eszközök, amelyek némileg képesek helyettesíteni a gyorsírást, pontosabban fogalmazva vannak olyan eszközeink, amelyek plusz időt biztosítanak a jegyzeteléshez. Gondoljunk a különböző hangrögzítő készülékekre; ezek alkalmasak arra, hogy hangfájlt készítsenek egy elhangzott beszédről, de ha papírra kell vetni, az esetben csak utólagos munkával végezhetjük el. Néha viszont erre nincs idő; ilyenkor az egyetlen megfelelő megoldás a gyorsírás.

A gyorsírás saját célokra is kiválóan alkalmazható. Bármikor pillanatok alatt lejegyezhetjük a gondolatainkat vagy néhány hallott szót. Gyorsabban és egyszerűbben jegyzetelhetünk előadásokon, az egyetemeken vagy akár egy beszélgetés során. Természetesen elsődleges szerepe mégis az irodai munkavégzésben van; sok pozíció betöltése esetén a gyorsírás készsége nem csak előny, hanem elvárás is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs