2019. augusztus 06.
Gyomorpanaszok hátterében vajon mi állhatnak?

Sajnos, de azt kell, hogy mondjuk, hogy az emberek életük során tapasztalnak enyhébb vagy erősebb, rövidebb vagy hosszabb ideig tartó hasi panaszokat. Ezeknek a hátterében a legtöbb esetben átmeneti gyomor hurut áll.

[wp_ad_camp_1]

A gyomorhurut kiváltó oka lehet stressz, vírusos, illetve bakteriális fertőzés, csípős, illetve fűszeres ételek, vagy éppen a túlzott alkohol fogyasztás is kihatással lehet rá. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor legjobb, ha néhány napos diétát tartunk. Ugyanis a gyakori, nyugodt kis étkezések, savcsökkentők mellett a panaszok igen gyorsan elmúlhatnak. Ám azonban vannak olyan tünetek is, melyek jelentkezésekor a várakozás, illetve az otthoni terápia kevésnek bizonyul. Ilyenek lehetnek pl. a nyelési nehézségek, nyelési fájdalmak, rendszeressé váló hányás, vérzés, túlsúlycsökkentés, illetve az éjszakai nyugalmat megzavaró panaszok. Amennyiben ilyen, vagy hasonló panaszokkal rendelkezünk, akkor nagyon fontos, hogy felkeressük a háziorvosunkat, ugyanis komolyabb betegségek állhatnak a hátterében. Ezek a betegségek pedig a következők lehetnek: refluxbetegség, gyomos, illetve nyombélfekély, epekő, hasnyálmirigy-gyulladás, stb.

A refluxbetegség gyakori mellkasi égő érzéssel, savas felböfögéssel, és a gyomortartalom visszaáramlásával a nyelőcsőbe járhat együtt. A diagnosztizálása legkönnyebben gyomortükrözéssel állapítható meg, és erre alkalmas terápiákkal orvosolható. A gyomor, illetve nyombélfekélyre akkor gyanakodhatunk, ha tartósan fennálló felhasi fájdalom, étvágytalanság, hányinger, fogyás és akár szövődmények esetén vérzés is előállhat. Melyek mindenképp a fekély jeleiként léphetnek fel. Ez a betegség főként idősebb korban jellemző, melyet tartós fájdalomcsillapító szedése mellett könnyedén kezelhetünk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs