2015. június 04.
Gyógytea: az egészséges életmód alapja

A gyógytea nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha, nem véletlenül. Az egészséges életmód alapja. Már nemcsak betegségek esetén fogyasztják, de megelőzésre is alkalmazzák. Akár életmódbeli váltásnak is nevezhető, ahogy egyes kultúrák újra felfedezik a gyógytea hatását, és beiktatják a mindennapok étkezési rendjébe. Éttermek tüntetik fel az itallapokon, ami jelzi, hogy újra divatba jött az egészségre pozitívan ható, gyógynövényekből készült frissítő.

[wp_ad_camp_1]

A gyógyteák között vezető helyen szerepel a kamilla, borsmenta, csipkebogyó, hársfavirág és bodza. Kitűnő immunerősítő szerek, melyek nemcsak egészségesek, de finomak is. Bár a szakirodalom nem ajánlja a cukorral való édesítésüket, azért más megoldások léteznek az aroma dúsítására. A méz, a citrom megfelelő alternatívája a kristálycukornak, így javasolt használatuk a gyógyteák készítése során. Fontos tisztában lenni a gyógytea alkalmazásának mikéntjével. Számít, hogy mit, mivel és mikor fogyasztunk. Betegség esetén teljesen más alkalmazása javallt, mint egészséges állapotban. A gyógynövények eltérően hatnak; szükségleteinknek megfelelően válasszunk teát vagy teakeveréket. A gyógynövényekből készült kivonatokról érdemes előzetesen tájékozódni, mivel csak a szükséges ismeretek birtokában érhető el a kívánt hatás. Nem mindegy, milyen problémára mit iszunk, ezért kell megtudni a lehető legtöbbet az adott gyógynövény hatásáról. Többféle gyógyteát egyszerre nem szabad meginni, mivel ellenkező eredménye lehet a jótékony próbálkozásnak. Egy-egy kúra 7-14 napig is tarthat, esettől függően.

A gyógyteák fogyasztása jót tesz a közérzetnek és mindenképpen hasznos zaklatott, stresszes lelkiállapot esetén. A fizikai megterheléseket is könnyebb elviselni, ha a szervezet segítséget, plusz energiát kap, ami vitaminpótláshoz vezet. Egyes gyógynövények több betegséget is gyógyítanak, így gyakrabban fogyaszthatók, de nem árt tudni, mennyit szabad fogyasztani a főzetükből naponta. Legtöbbször kiegészítő terápiára alkalmasak az orvosi kezelés mellé. A mellékhatások és félreértések elkerülése érdekében a legjobb a kezelőorvossal konzultálni a szedett gyógyszerek és teák párhuzamos alkalmazását illetően.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs