2016. november 10.
Gyermekvállalás: kötelesség vagy választás kérdése?

Amint két ember összeházasodik vagy csupán élettársi kapcsolatban tengeti a mindennapjait immár néhány éve, a rokonok elkezdenek spekulálni: vajon a pár mikor fog végre gyereket vállalni? A szülők és nagyszülők ilyenkor előszeretettel hangsúlyozzák, hogy bizony, nem jó idős anyukának lenni, érdemes minél hamarabb belevágni a baba-projektbe, ha el akarjuk kerülni azt a kellemetlenséget, hogy a szülőértekezleten a tanárok a gyerek nagyszüleinek nézzenek majd minket.

[wp_ad_camp_1]

Zárójelben azt is szeretik megjegyezni, hogy a hölgyeknek igencsak ketyeg a biológiai órájuk, minden évvel egyre csökken a teherbeesés esélye és hát ugye milyen tragikus lenne, ha kifutnánk az időből, nemde? Nos, a helyzet az, hogy nem minden pár szeretne gyereket nevelni, így számukra például nemhogy tragikusnak nem fog minősülni például a menopauza, hanem egyenesen felszabadító lesz! Nemcsak a családtagok szeretik belénk súlykolni, hogy a gyerek az élet értelme. Egy idő után a barátok is furcsán pillantanak a gyermektelen párra, függetlenül attól, hogy akadnak köztük szép számmal olyanok is, akik ha visszamehetnének az időben, lehet, hogy inkább lemondanának a gyermekáldásról. Félreértés ne essék: valóban teljesen természetes, ha két ember közös megegyezés alapján arra a következtetésre jut, hogy a kapcsolatuk megérett arra, hogy bővítsék a családot. De!

Nem mindenki akar családot alapítani, ami viszont szintén természetes! Vannak, akik boldog házasságban élnek, nagyon lefoglalja őket a munkájuk, vezető pozícióban vannak, sokat utaznak, vagy csak egyszerűen nem vágynak utódra! Az igazság az, hogy nem mindenkiből lesz jó szülő, a gond csak az, hogy sokan nem akarnak szembenézni ezzel a ténnyel és akkor is gyereket vállalnak, ha ennek nem érzik valójában szükségét, mindössze úgy vélik, hogy „ez az élet rendje”. Az ilyen szülők csemetéi ritkán rendelkeznek szép gyerekkorral és ritkán válnak teljesen egészséges lelkületű felnőttekké! A gyermekvállalásra tehát semmiképp sem szabad kötelességként tekinteni, az utódnemzés egy opció, amelynek kétségtelenül rengeteg előnye van, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenki alkalmas az egy életen át tartó szülői feladat elvállalására!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs