2022. október 06.
Gyakran felébredsz éjjel és nem tudsz visszaaludni? Ez segít!

Rendkívül bosszantó jelenség, amikor az éjszakai pihenésünket egyszer csak megszakítva, látszólag ok nélkül felébredünk. Persze előfordul, hogy mindez azért történik, mert az előző este túl jóra sikeredett, vagy épp szomjasak vagyunk, ám megesik, hogy nem találunk rá magyarázatot.

Jóval elkeserítőbb a helyzet, ha képtelenek vagyunk visszaaludni és csak hosszas forgolódás – no és persze mérgelődés – árán sikerül, rosszabb esetben akár csak órákkal később. Az igazán nagy probléma azonban az, ha ez rendszeressé válik. Egy-egy átvirrasztott este és kialvatlan másnap még elviselhető, ám ha ez sorozatosan történik, annak nagyon komoly pszichés és fizikai vonzatai lehetnek. Így aztán mindenképpen gyors megoldásra van szükség a helyzet normalizálása érdekében. Első körben a körülményeket érdemes megvizsgálni. Nem változtattunk-e valamin, ami esetleg megzavarhatja a nyugodt pihenésünket, legyen az egy matrac, vagy épp valami zajos szerkezet, amiről nem is gondolnánk, hogy problémás, közben pedig nagyon is az.

Igyekezzünk a lehető leginkább felkészülni az alvásra, mellőzzük a koffeint, és a képernyők nézegetését is – ez utóbbit már a fekvést megelőző két órában -. Inkább olvassunk, az egyébként is nyugtató hatással bír. Ügyeljünk arra is, hogy ne csak szellemileg, de fizikailag is kellőképp elfáradjunk a nap folyamán. Iktassunk be rendszeres testmozgást, sétát, és időnként megterhelőbb edzéseket is, ezek ugyanis a stressz szintünket is kellőképp csökkentik. Figyeljünk a légzésre és fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő táplálkozásra is. A nap második részében már ne fogyasszunk nehéz ételeket, vacsorára pedig egy könnyű salátával tehermentesíthetjük az emésztőrendszerünket. Ha még így sem járunk sikerrel, akkor próbáljunk meg meditálni és amennyiben úgy érezzük, bátran kérjük ki szakemberek tanácsait is, hiszen azt is ki kell zárni, hogy nem áll-e véletlenül valamilyen szervi probléma a háttérben.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs