2020. június 06.
Guatemala színes buszai

Az élénk színnel festett amerikai iskolabuszok, amelyek szivárványszínűek, élénk közlekedési formát jelentenek Guatemala egész területén. Ezek a buszok alig hasonlítanak eredeti sárga színükhöz és céljukhoz, ami az iskolai gyermekek szállítása volt annak idején Észak-Amerikában.

[wp_ad_camp_1]

Egy utazás sem lenne teljes Guatemalában, ha nem tapasztal meg egy utazást egy ilyen színes buszon. Ezek jól illeszkednek a guatemalaiak által viselt színes, tarka ruhákhoz. Emellett a buszok belseje nem kevésbé színes, mint a külsöjük. Plakátok birkózókról, vagy Che Guevara is díszítheti a belsejét, ami szintén valószínűleg csillogó karácsonyi fényekkel és pompomokkal lehet tele helyenként. A hangos zene növeli a légkört, bár néha spanyol nyelvű filmeket mutatnak be a buszjáratokon. Néhányan ezeket a buszokat csirkebusznak (chicken bus) nevezik, de ennek is oka van. Ennek egyik oka az lehet, hogy az utasokat úgy ültetik be a buszokba, mint a csirkéket, amiket egy teherautóra ültettek sorban, egyesével. Egy másik ok az lehet, hogy az utasok gyakran csirkéket és egyéb állatállományt, valamint bőröndjüket viszik magukkal az utazás során.

Ezek a buszok biztonságosnak tekinthetők, bár a mechanikája néha megkérdőjelezhető. Végül is az iskolás gyerekek szállítására készültek az Egyesült Államokban, ahol a tanulók biztonsága kiemelt prioritás volt akkor és ma is. A csirkebuszok vezetői gyakran versenyeznek is egymással a kanyargós hegyi úton. Ha még félénk, akkor érdemes lenne másik közlekedési formát választani, ha a közép-amerikai országokban tartózkodik. Mivel a buszok rövid távú szállításra készültek, az ülések egy idő után kényelmetlenné válhatnak, tehát nem érdemes hosszútávon ezeken utazni, vagy készüljön fel a kemény ülésekre. Ez az az ár, amelyet azért fizet, ha körülveszi magát a helyi színekkel és emlékekkel, amelyek egy életre szólnak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs