2021. szeptember 14.
Grillezés udvar nélkül? Lehetséges!

Kétféle ember létezik: az, aki a családi házra esküszik és az, aki csak lakásban tudja elképzelni a mindennapjait. Persze mindkettőnek megvannak a maga előnyei, de a ragaszkodásunk általában a gyermekkorunkra vezethetőek vissza.

Azok ugyanis, akik egyikben, vagy másikban nőttek fel – és boldog gyermekkoruk volt – valószínűleg felnőttként is ugyanazt választják majd lakóhelyül. Az előnyökről és hátrányokról most nem ejtenék szót, jelen esetben foglalkozzunk csupán egyetlen dologgal: a grillezéssel. Hisz ki ne szeretné a grillezett ételeket? Összehasonlíthatatlanul más ízvilággal rendelkezik egy grillen megsütött szaftos hússzelet, hamburger pogácsa, de még a köretként felszolgált zöldségnek is a magukba szívott füstös íz adja a valódi pikantériáját. Ám mit tehetünk akkor, ha egy lakásban lakunk, aminek ugyebár nincsen udvara?

Mert napozni lemehetünk a ház előtti térre, a kutyát is le tudjuk vinni sétálni, ahelyett, hogy csak kiengednénk a portánkon, ám a faszenes grill begyújtása sem a panelházakkal körbeölelt játszótér mellett nem kimondottan jó ötlet, se a saját konyhánkban nem túlságosan szerencsés. Amennyiben nincs erkélyünk sem, úgy a választási lehetőségeink csak egy benti elektromos (úgynevezett raclette) grillre korlátozódnak. Szerencsés olyat választani, amihez nem csak teflon lapot mellékelt a gyártó, hanem valamilyen követ is – ezen ugyanis meglepően ízletesre süthetjük a húsokat és a zöldségeket is. Szintén pozitívum, hogy minimális füstöt produkál, ami a beltéri használat miatt üdvözítő. Amennyiben azonban van egy erkélyünk, ahol kényelmesen el lehet férni (és ugyanez igaz olyan társasházaknál, vagy családi házaknál, ahol az udvar egészen apró), akkor sokkal több opciónk van. Akár elektromos, akár gázos grillt is használhatunk, sőt, ha ügyesek vagyunk, akkor a faszenes verzió sem lehetetlen küldetés, ám itt arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a felszálló füst egyik szomszédunkat se zavarja, illetve ha valaki épp kiteregette a frissen mosott ruháit, akkor fontoljuk meg, hogy elnapoljuk a sütögetést.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs