2021. március 31.
Gondolatok olvasása ultrahanggal: Kevésbé invazív technika az agy szándékainak dekódolásához

Mi történik az agyában, miközben végiggörgeti ezt az oldalt? Más szavakkal: az agya mely területei aktívak, mely neuronok melyekkel beszélnek, és milyen jeleket küldenek az izmaihoz?

[wp_ad_camp_1]

Az idegaktivitás hozzárendelése a megfelelő viselkedéshez az agy-gép interfészeket (BMI) fejlesztő idegtudósok számára a fő cél: olyan készülékek, amelyek olvassák és értelmezik az agytevékenységet, és utasításokat továbbítanak egy számítógépre vagy gépre. Bár ez tudományos-fantasztikusnak tűnhet, a meglévő BMI-k például összekapcsolhatják a megbénult embert egy robotkarral; az eszköz értelmezi a személy idegi tevékenységét és szándékait, és ennek megfelelően mozgatja a robotkart. A BMI-k fejlődésének egyik fő korlátja, hogy az eszközök invazív agyi műtétet igényelnek az idegi aktivitás felolvasásához. De most egy együttműködés a Caltechnél kifejlesztett egy új típusú, minimálisan invazív BMI-t, hogy felolvassa a mozgás tervezésének megfelelő agyi aktivitását. Funkcionális ultrahang (fUS) technológia segítségével pontosan feltérképezheti az agy mélységében található pontos régiók agytevékenységét 100 mikrométeres felbontással (egyetlen idegsejt mérete körülbelül 10 mikrométer).

Az új fUS technológia jelentős lépés a kevésbé invazív, de mégis nagy képességű BMI-k létrehozásában. “Az agy-gép interfészek invazív formái máris visszaadhatják a mozgást azoknak, akik neurológiai sérülés vagy betegség miatt elvesztették azt” – mondja Sumner Norman, az anderseni labor posztdoktori munkatársa és az új tanulmány társszerzője. “Sajnos csak néhány olyan ember hajlandó elektródákat beültetni az agyukba. A funkcionális ultrahang hihetetlenül izgalmas új módszer a részletes agyi aktivitás rögzítésére az agyszövet károsítása nélkül. Nagyon izgatottak voltak, hogy ez megjósolhatja a mozgást.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs