2016. július 06.
Furcsa nyári zöldségek, amiket érdemes fogyasztani

Minden embernek megvannak a kedvenc gyümölcsei és zöldségei, amikről sokat tudunk, de gyakran elképedünk a zöldségesnél, hogy mi is ez a furcsa színű gyökér, vagy eltűnődünk, hogy ez most egy koktélparadicsom, vagy valamilyen bogyó? Ahogy egyre jobb idő van és elmélyülünk a nyárban érdemes ezeket a furcsa zöldségeket kipróbálni, amiknek egyedi ízük van, de tele vannak tápanyagokkal.

[wp_ad_camp_1]

Az első ilyen zöldség a fokhagymaszár, ami a fokhagymafejből nő ki. Amikor a fokhagymaszár még fiatal és zöld, enyhe fokhagyma ízzel és illattal rendelkezik, valamint tartalmazza azokat a tápanyagokat, mint a póréhagyma, a fokhagyma vagy éppen a vöröshagyma, tehát megvédi a kardiovaszkuláris szerveket a testben, és a rák megelőzésében is segíthet. A következő a földi cseresznye, ami a burgonyafélék családjába tartozik. Ez a típus közelebb áll a mexikói földi cseresznyéhez, mint a hagyományos cseresznyéhez, ezért karotinoidot és likopint is tartalmaz. Szokatlan, magas számú pektinnel is rendelkezik, ami szabályozza a koleszterint. A feketegyökér, vagy más néven „osztriga zöldség” íze összehasonlítható az osztrigáéval, innen ered a becenév is.

A feketegyökeret főleg levesekben és pörköltekben használják, mivel jó rostforrás, ezen kívül pedig B6-vitamint, káliumot és egyéb tápanyagokat is tartalmaz. A zsázsa egy zöld leveles zöldség, ami bizonyítottan segít a sejteknek megküzdeni a jövőbeli károkkal, ráadásul kiváló salátát is lehet készíteni belőle. A daikon vagy japán retek szintén egy rendkívül egészséges zöldség, ami tele van antioxidánsokkal, anthoxanthinnal, ráadásul csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást is, így javítják a szív- és érrendszeri funkciókat. Fogyassza tehát bátran a felsorolt zöldségeket, amelyek bár szokatlanok elsőre, de mindenképpen érdemes kipróbálni őket, mert több egészségügyi előnnyel is rendelkeznek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs