2019. szeptember 20.
Fontos tudnivalók a mellimplantátumról

Bizonyára azzal mindenki tisztában van, hogy maga a mellimplantátum a mell megnagyobbítására szolgál, ám azt már kevesen tudják, hogy nem csak ebben az esetben szokták alkalmazni. Szakszerűn megfogalmazva ezek tulajdonképpen olyan protézisek, melyeket a mell formájának, méretének és textúrájának a megváltoztatására használnak fel.

[wp_ad_camp_1]

Mint már említettük a legtöbb alkalommal a mell megnagyobbítása szolgál, ám ezen felül alkalmazzák még masztektómiát követően a mell rekonstrukciójára is, illetve mellkas veleszületett rendellenességeinek és deformitásainak korrekciójára is. A mellimplantátumokat három fajtára bonthatjuk fel, mégpedig létezik szilikon, gél, és még sóoldattal töltött implantátum is. A sóoldattal töltött implantátumok egy rugalmas szilikon héjba töltött steril, fiziológiai sóoldat. A szilikon implantátumok esetén a töltőanyag szilikon, értelem szerűen a gél implantátumok esetén a töltőanyag egy erre alkalmas gél. Ám megkülönböztethetünk még szója olaj vagy polipropilén töltőanyagú implantátumokat is.

A mellimplantátumok közül a legelső forma a sóoldatos implantátum volt, melyet először Franciaországban alkalmaztak 1964-ben. Mára már ezek a fajta implantátumok jelentős változáson mentek keresztül. egyik legjelentősebb változás az volt, hogy ma már vastagabb, vagyis szobahőmérsékleten vulkanizált, elasztikus szilikon tokkal készülnek. Mára már nem csak az implantátumok, de a beültetési formák is nagyon sokat változtak az elmúlt 50 év alatt. A mellimplantátumok különböző felületekkel rendelkezhetnek, mint pl. sima, édes vagyis texturált, illetve poliuretán bevonatú. Az implantátumok a formájukat tekintve is eltérhetnek, ugyanis megkülönböztethetünk anatómiai vagy csepp alakú formát, illetve kerek alakú implantátumokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs