2022. április 02.
Fontos információk és tippek Horvátország pénzneme kapcsán

Nyaralás előtt a többség izgatott és szinte számolja vissza a napokat addig, amíg végre útra kelhet. A nagy izgalomban azonban nem szabad elfeledkezni az alapos tervezésről és gondoskodni kell az olyan fontos és alapvető dolgokról, mint a pénzváltás vagy az utasbiztosítás.

Horvátország valuta kapcsán érdemes tisztában lenni pár dologgal. Az ország hivatalos pénzneme a kuna, azonban az sem feltétlenül probléma, ha valaki euróval a zsebében utazik az országba, ugyanis a nyaralóövezetekben az eurót is elfogadják. Habár jellemzően nem jól váltják, így érdemes inkább itthon váltott kunát vinni. Ezenkívül fontos információ, hogy az euró bevezetése a horvátok tervei közt szerepel, erre a 2024-es évet jelölték meg célként. A pénzérmék terén egy, kettő és öt kunás érmékkel lehet találkozni. Az érméken jellemzően a növény és állatvilág elevenedik meg. Összesen nyolc különböző bankjegy létezik, a legkisebb az ötös, míg a legnagyobb az ezres. A bankjegyek hátoldalán olyan városok láthatók, mint Split, Varasd, Eszék, Dubrovnik és Fiume. Az ezer kunáson I. Tomiszláv szobra, továbbá a zágrábi Mária Mennybemenetele Székesegyház is látható.

Horvátországban, ahogy fentebb is említettük, a vendéglátóhelyeken nem váltják jól az eurót, így előnyösebb kunával fizetni és csak végszükség esetén elővenni az eurót. A kuna árfolyamát fontos szem előtt tartani, mivel egy kis odafigyeléssel elég sokat lehet spórolni. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a horvát automatákból akár három-négy forinttal is drágábban váltják a kunát, mintha az itthoni beváltást választottuk volna. Horvátországban leginkább középszintű árakra érdemes számítani. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az axa-assistance.hu weboldalra, ahol az utasbiztosítás kapcsán is tájékozódhat!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs