2020. április 14.
Fogyasszunk kaprot az egészségünk érdekében!

Sokan talán nem is tudják, hogy a főzéskor használt fűszerekben mi is rejlik igazán és azon kívül, hogy nagyon sok ételnek megadja egy bizonyos fűszer azt a fajta ízt, ami miatt lesz csak igazán finom. Tudnunk kell azonban azt is, hogy az adott fűszernövényt még milyen területen tudunk felhasználni és hogyan.

[wp_ad_camp_1]

Ilyen például az orvoslás, gyógyítás területe. Sok fűszernövény azonban gyógynövény is és ezért is jó tudnunk, hogy hogyan gyógyítható meg egy betegség a gyógynövényekből készült teákkal és kivonatokkal. A kapor felhasználása nagyon sokoldalú. A kapor, vagy másnéven kerti kömény vagy uborkafű egy nagyon népszerű és világszerte elterjedt gyógy-, és fűszernövény. Jellegzetes az illata és íze kissé édeskés.  A kaprot, mint fűszernövényt nagyon sok különböző ételhez felhasználható. Természetesen minden világrészen változik az, hogy milyen ételeknél használják előszeretettel. A magyar konyhában elengedhetetlen és nagyon gyakran használt.

Milyen is lenne a tökfőzelék, a kovászos uborka, az erdélyi ordás-palacsinta vagy a lucskos káposzta kapor nélkül? Mindamellett, hogy az imént felsorolt ételek elképzelhetetlenek kapor nélkül, meg kell említenünk azt is, hogy gyógynövényként is sokan használják. Nagy mértékben hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez antimikrobiális hatása miatt. Rendszeres fogyasztása nagy mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, és ez a fajta tulajdonság kevés gyógynövényben van meg. A vérnyomás rendben tartásában is segít, nagy káliumtartalma miatt. Az agyvérzés és szívinfarktus megelőzésében is szerepet játszik. És megkönnyíti a vér áramlását az erekben. Készíthető belőle tea és illóolaj is. A kaprot tehát rengeteg mindenhez felhasználhatjuk, legyen az lucskos káposzta, tea vagy illóolaj.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs