2022. január 08.
Fogmosás gyermekkorban: mikor kezdjük el?

Kevés nagyobb öröm létezik egy szülő számára, mint amikor kibújnak a gyermeke tejfogai – és nem csak a büszkeség miatt, hanem azért is, mert ez a fogfájós éjszakák végét is jelenti -, ám már az első fog megjelenésekor felmerül a kérdés: mikortól és hogyan kellene mosni a baba fogát?

Sokak számára nem teljesen egyértelmű a válasz erre a kérdésre, pedig a helyzet az, hogy nincs érdemi különbség a maradandó és a tejfog közt. Persze szerencsére ez utóbbi még nem tud fájni, ám nem véletlenül van ott a gyerkőc szájában. Nagyon fontos szerepe van ugyanis a rágás mellett a beszédfejlődésben, illetve abban, hogy a későbbiekben érkező maradandó fogak számára kialakítsa a tökéletes helyet. Így tehát nem kérdés, hogy a tejfogakra épp úgy vigyázni kell gyermekkorban, mint ahogy mi felnőttek óvjuk a sajátjaink épségét. Ez azt jelenti, hogy bizony már a kezdetektől fogva a napi rutin része kell, hogy legyen a fogmosás a legkisebbeknél is.

No persze ez nem minden esetben ilyen könnyű. Vannak olyan babák, akik örömmel fogadják el a fogkefét, sőt, akár saját maguknak is szívesen “mossák” meg a fogukat. Arra ilyen esetben nagyon figyeljünk, hogy egy kisgyermek nem tudja alaposan megtisztítani a fogait, önállóan nagyjából akkor lesz erre képes, amikor már tud írni (addigra fejlődnek ki az ehhez szükséges finommotoros képességei). Ha tehát a gyerkőc szívesen játszik a kefével, akkor is külön meg kell a szülőnek mosni a kicsi fogait. Méghozzá naponta kétszer, legalább két percig – épp úgy, ahogy felnőttek esetében. Ezért is érdemes már az első fog kibújása után elkezdeni ezt a rituálét, hisz minél hamarabb találkozik a baba a fogkefével, annál valószínűbb, hogy elfogadja azt, és nem lesz minden fogmosás egy küzdelem. Ugyancsak segít, ha a szülők a gyermek előtt mosnak fogat, ezzel mutatva példát, hisz amit a kicsik látnak, azt előszeretettel utánozzák – legyen így a fogtisztítás esetében is. Eleinte simán csak vízzel mossuk az apróság fogait, ám amint megszokta ezt a tevékenységet, válasszunk az életkorának megfelelő fogkrémet, hisz az érzékeny tejfogak hatványozottan igénylik az abban lévő ásványi anyagokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs