2021. szeptember 02.
Fogfájás csillapítása házilag

Kevés kínzóbb dolog létezik a kiadós fogfájásnál. Még kellemetlenebb a helyzetünk, ha este tör ránk a nyilalló, lüktető érzés, arról nem is beszélve, ha épp hétvége, vagy valamilyen ünnep van éppen.

Ilyenkor ugyanis szinte lehetetlen azonnali orvosi segítséget kapnunk, noha ma már azért szerencsére a nagyvárosok többségében létezik ügyeletes fogorvos, aki szinte bármilyen időpontban hajlandó minket fogadni. Azonban több olyan élethelyzet is előállhat, amikor erre egyszerűen nincs lehetőség (például ha távol vagyunk minden elérhető dokitól egy nyaralás alatt), és kár is lenne tagadni, hogy vannak, akik annyira félnek a fogorvostól, hogy inkább a fájdalmat választják. Akárhogy is, szinte mindenki életében elérkezik egyszer az a pillanat, amikor lázasan kutat valamiféle megoldás után: vajon lehet-e, és ha igen, akkor hogyan csillapítani otthon a fogfájást?

Nos ez nagyban függ a fájdalmat kiváltó pontos ok(ok)tól. A fogfájást ugyanis rengeteg minden okozhatja, a fogszuvasodástól kezdve az ínygyulladásig bezárólag. Némely ilyen panaszra létezik otthoni megoldás, ám azt bátran kijelenthetjük, hogy az esetek zömében a szakorvosi ellátást maximum elodázni tudjuk ideig-óráig, elkerülni sajnos nem. Próbálkozhatunk jeges borogatással, hiszen a hideg lehúzza a gyulladást. Ugyancsak beválhat a sóoldatos öblítés, amelynek nem csak fertőtlenítő, de fájdalomcsillapító hatása is van. Főképp ínygyulladás esetén lehet hatásos, sajnos azonban ha a fájdalom a fog belsejéből ered, akkor ettől nem érdemes túl nagy eredményeket várni. A legegyszerűbb és leghatásosabb ilyen helyzetben valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazása, természetesen a kezelőorvos által javasolt módon, ideig és mennyiségben. Így ugyanis képesek leszünk kihúzni addig, amíg fogadni tud minket fogorvosunk, akitől alaptalan félni, hisz ő csupán segíteni akar – és fog is – a kínzó problémánkon.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs