2021. május 18.
Felejthetetlen kirándulás – vitorlázás

A vitorlázás szerte a világban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, igazán felejthetetlenné tehető a nyaralás egy tengeri vagy balatoni hajós kirándulással. Egyre több család él a lehetőséggel, hogy hajót bérelnek és maguk fedezik fel a part menti tájakat. A legtöbb hajó vezetéséhez engedély szükséges, ha nincs jogosítványunk, szakképzett személyzettel együtt lehet vitorlást bérelni.

[wp_ad_camp_1]

A vitorlázás több ezeréves múlttal rendelkezik, gyökerei az ókori Egyiptomig vezethetők vissza, amikor a vitorlás hajókat elsősorban áruszállításra használták. Ma már vitorlás hajót sportolás és szabadidős tevékenységek céljából használunk.  A vitorlás hajót részben vagy teljesen vitorlával hajtják, nem rendelkezik elektromos meghajtással így irányításuk több tapasztalatot igényel, mint a motoros hajók. A modern vitorlások technikai felszereltsége luxus utazást tesz lehetővé. A kabinok kényelmesek, sok hajón konyha és fürdőszoba is az utazók rendelkezésére áll. Hogy mekkora hajót vásárolunk, vagy bérlünk, annak csak pénztárcánk szabhat határt.

Magyarországon 1866-ban indult be a vitorlázás a Balatonon. A nagy hagyományú Kék szalag versenyt 1934 óta rendezik meg. Ha kedvet kaptunk a vitorlázásra, elsőként érdemes a Balatonon ismerkedni a vízi élményekkel. Hajós kapitánnyal együtt is tudunk vitorlást bérelni, sőt ajándékba is vásárolhatunk akár pár órás, naplementés vitorlázást is. A jogosítvány megszerzése után akár egészen apró vitorlás hajóval is olyan helyeket járhatunk be a közeli tengereken, amik szárazföldről megközelíthetetlenek. Fontos a biztonság is, ezért indulás előtt győződjünk meg, hogy a hajó biztonsági felszerelése hiánytalanul megvan. A vitorlázás szabadsága olyan élményt ad, amely örökre rabul ejtheti az utazót.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs