2021. március 29.
Fedezze fel az Ollantaytambo romok titkait

Ollantaytambo, amit a helyiek Ollantának hívnak, egy ősi inka templom és erőd, valamint egy falu Peruban, az inkák Szent Völgyének északnyugati végén található. Körülbelül 95 km-re (60 mérföld) fekszik Cuzcótól északra, és Peru egyik legjobban fennmaradt inka romjainak ad otthont.

[wp_ad_camp_1]

Ollantaytambo Pachacuti császár birtoka volt, aki megépítette az ünnepi központot és a várost. A perui spanyol hódítás során Manco Inca Yupanqui, az inkák ellenállásának vezetője erődként használta. Megkülönbözteti, hogy ez az egyetlen hely Peruban, ahol 1536-ban az inkák kitaszították a spanyol hadsereget. A spanyolok azonban újabb erőkkel tértek vissza, és az inkák visszavonultak Vilcabambába. Az Ollantaytambo romjai többnyire vallási jelentőségűek, bár stratégiai szempontból is fontosak voltak. Az 1400-as években épült nagy inkai erőd (más néven Templomdomb) és a Nap temploma monolit köveivel a város macskaköves utcái felett szárnyal. A megkönnyebbülésben lévő ősi szimbólumszerű jelek még mindig díszítik ezeket a hatalmas köveket. A komplexumhoz tartozik egy lépcsős terasz, valamint a Princess Baths néven ismert terület, ahol ünnepélyes fürdőzésre került sor.

A 200 lépcsőn felfelé való mászás a látogatót közelről szemügyre veszi több szökőkút és templom maradványaival. A környékbeliek szívesen rámutatnak a völgy fölötti sziklába vájt inkák arcára is. Az inkák az Ollantaytambót körülvevő dombokon terepkövekből több raktárt építettek. Nagy magasságban, ahol több a szél és alacsonyabb a hőmérséklet, elhelyezkedésük megőrizte tartalmukat a bomlás ellen. Egy toronyfal, a Hat monolit falaként ismert, közvetlenül a Templom-hegy teraszai előtt áll. Ismeretlen okokból ez az építkezés soha nem fejeződött be. Figyelemre méltó, mivel az inkáknak meg kellett mozgatniuk a hatalmas köveket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs