2020. július 20.
Fedezze fel az Ollantaytambo romjainak titkait

Az ollantaytambo, amelyet a helyiek ollantának hívnak, egy ősi inka templom és erőd, valamint egy perui falu, amely az inkák Szent völgyének északnyugati végén található. Cuzcótól kb. 95 km-re (60 mérföld) északra fekszik, és Peruban a legjobban megőrzött inka romjainak ad otthont.

[wp_ad_camp_1]

Ollantaytambo Pachacuti császár birtokában volt, aki felépítette az ünnepi központot és a várost. A perui spanyol hódítás során Manco Inca Yupanqui, az inka ellenállás vezetője erődként használta. Az különbözteti meg a többitől, hogy ez az egyetlen hely Peruban, ahol 1536-ban az inkák visszaszorították a spanyol hadsereget. A spanyolok azonban haderővel visszatértek, és az inkák visszavonultak Vilcabambába. Az Ollantaytambo romjai többnyire vallási jelentőségűek, bár stratégiai szempontból is fontosak voltak. Az 1400-as években épült nagy inka-erőd (más néven Temple Hill) és a Nap temploma monolit kövekkel volt kirakva, amelyek a város macskaköves utcái fölé szárnyaltak. Az ősi szimbólumszerű jelölések  még mindig díszítik ezeket a hatalmas köveket. A komplexum lépcsőzetes terasszal, valamint a hercegnőfürdők néven ismert területtel is rendelkezik, ahol ünnepi fürdésre került sor.

A 200 lépcsőn felfelé mászva a látogató közelről megnézheti több szökőkút és templom maradványait. A környéken élők is gyakran megnézik az inka arcot, melyet a völgy feletti sziklára faragtak. Az inkák számos raktárt terepkövekből építettek az Ollantaytambo körüli dombokra. Magas tengerszint feletti magasságuk van, ahol több szél és alacsonyabb hőmérséklet van.  A hatalmas fal közvetlenül a Templom-hegy teraszai előtt áll. Ismeretlen okok miatt ezt az építkezést soha nem fejezték be. Figyelemre méltó dolog, hogy az inkáknak el kellett mozgatniuk a hatalmas köveket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs