2022. szeptember 02.
Fáj a fogad? Rengeteg oka lehet!

Kevés dolog rosszabb a fogfájásnál, főleg amikor úgy igazán hasogató. Ilyenkor aztán bármit megtennénk azért, hogy elmúljon a gyötrelem, és egy csapásra elillan a fogorvostól való rettegés is, hisz jól tudjuk, hogy hathatós segítséget csak tőle kaphatunk.

Azzal azonban már aránylag kevesen vannak tisztában, hogy a probléma hátterében gyakran nem is egy lyukas fog áll. Persze elsőre mind arra gondolunk, hogy a szuvasodás ért el egy olyan pontot, ahol már fájdalmat okoz, ám sokszor ennél jóval összetettebb a helyzet. Lyukas fog esetében persze a kezelés is villámgyors, némi fúrás, tisztítás és már jöhet is a tömés, ha pedig nehezen viselnénk a megpróbáltatásokat, akkor egy fájdalomcsillapító injekció rögtön enyhülést hoz. Ám ha mégsem ez a gond, akkor könnyen lehet, hogy a megoldás is jóval macerásabb lesz. De mégis mitől alakulhat ki még a kínzó fájdalom?

Mélyen gyökerező problémákat okozhat a nem megfelelő szájápolás. Hiba ugyanis azt gondolni, hogy az alapos fogmosás a kifejtett erőben mérhető. Minél inkább rányomjuk a kefét a fogakra – főképp, ha az durvább sörtéjű – annál nagyobb az esély arra, hogy megsértjük a zománcot, és a fognyakat védő ínyt. Ha pedig ez utóbbi begyullad, és kezeletlen marad, akkor az akár a fogak kilazulásához, érzékenységhez, fájdalomhoz, majd legvégül elvesztésükhöz vezethet. Ugyancsak sokszor fordul elő, hogy egy láthatatlan sérülés áll a háttérben. Egy rossz ráharapás következtében nem csak törni, hanem repedni is tud a fog, idővel pedig a baktériumok hatalmas pusztítást végezhetnek. Megesik azonban az is, hogy egész másfelé kell keresni a választ. Az éjszakai fogcsikorgatás ártalmatlannak tűnhet ugyan, ám az évek alatt rengeteg kárt okoz. Megkoptatja a fogakat, és az ízületeket is megviseli. Kezelése nem egyszerű, éjszakai sín használatával azonban jókora javulás érhető el. Épp ezért nagyon fontos, hogy időről-időre felkeressük orvosunkat, aki meggyőződik a fogak és a szájüreg egészségéről.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs