2022. április 26.
Ezért vigyázz nagyon a napszúrással!

Amikor végre beköszönt a nyár, és a véget nem érőnek tűnő szürkeség már végérvényesen a múlté, olyankor sokan alig várják, hogy végre mehessen a strandra, a Balatonra, vagy a tenger mellé, hogy aranybarnára süljenek.

A szakemberek azonban már hosszú évek óta folyamatosan óva intenek attól, hogy túlzásba vigyük a napfürdőzést, hisz az UV-sugárzás még a kora délelőtti – illetve a késő délutáni – időszakban is olyan erős, hogy megfelelő védelem nélkül akár 10-20 perc alatt is csúnyán le lehet égni. Kétségtelen, hogy ez lepirulás nagyon kellemetlen – és nem kevésbé fájdalmas – tud lenni, illetve hosszútávon akár komoly egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet, ám van egy másik baj, ami a tűző napon érhet minket, ha nem figyelünk oda. Ez pedig a napszúrás, vagy más néven a hőguta. Gyerekként sokunkkal megesett, hogy kint felejtettük magunkat játék közben és annak csúnya vége lett, ám jó, ha tudjuk, hogy felnőttkorban is legalább ugyanolyan veszélyes tud lenni ha túl hevülünk és komolyabb esetben akár életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Ráadásul a hőgutához nem is kell túl sok minden. Elég, ha a hőmérséklet magas – 30 fok feletti -, a fejünket pedig folyamatosan éri a nap, hosszú ideig. E kettő eredményeképp nem csak a szervezetünk melegszik túl, hanem az agy is – hisz ilyenkor a fej hőmérséklete még magasabb -, ennek pedig az az eredménye, hogy a nyomás megnő az agyban, ami vérnyomás problémákhoz és a hőháztartás zavarához vezethet. Ilyenkor aztán hamar jönnek a napszúrás jellegzetes tünetei, a hányás, – folyamatos hányingerrel -, hasogató fejfájás, hirtelen láz és akár eszméletvesztés is kialakulhat. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni és az érintettet hűvös helyre kell vinni, majd kis adagokban hideg vízzel itatni. Ha a láz nagyon magasra szökik, vagy ájulás következik be, akkor minden esetben értesítsük a mentőket – ahogy akkor is, ha csecsemőt, vagy nagyon pici gyermeket ért hőguta -.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs