2022. szeptember 08.
Ezért nem az anyagcsere felpörgetése a kulcs a fogyásban!

Amikor fogyásról van szó, akkor az ember képes hatalmas áldozatok meghozni annak érdekében, hogy a hőn áhított testsúlyt végre elérje. Ezt sajnos nagyon sokan ki is használják, és ennek következtében rengeteg olyan fél információ kering, amelyek egyáltalán nem segítenek a fogyni vágyók céljainak elérésében.

Hatalmas különbség van ugyanis aközött, hogy a súlyvesztés egy átmeneti dolog, avagy végérvényesnek tekinthető. Pár kilogramm feleslegtől megszabadulni nem nehéz feladat, gyakorlatilag elég, ha egy-két hétig koplalunk. Ám ez nem lesz tartós, hisz ahogy abbahagyjuk önmagunk sanyargatását, úgy a leadott súly is visszakúszik – nemegyszer ráadásul több jön fel, mint amennyitől megszabadultunk előtte -. Noha ma már egyre több helyről – szakemberektől – is azt hallani, hogy a tartós eredmény kulcsa a teljes életmódváltás, sokan még mindig inkább valamilyen csodaszerbe kapaszkodnának inkább, persze érthető, hogy miért, pár tablettát bevenni sokkal könnyebb, mint gyökeresen átalakítani az étkezéshez és a testmozgáshoz fűződő viszonyunkat.

Akik pedig a könnyebbik utat keresik, előbb-utóbb szembesülnek az anyagcsere kérdésével. Hisz miért van az, hogy egyes emberek bármennyit ehetnek, mégsem híznak, míg mások már attól többet látnak a mérlegen, ha csak ránéznek egy fánkra? Igen, erről valóban az anyagcserénk tehet, ám sajnos a tartós fogyásban nem ez lesz a segítségünkre. Anyagcserénket ugyanis nem lehet felpörgetni – legalábbis nem úgy, hogy abból profitálhassunk is -, hisz az energiánk nagy része nyugalmi állapotban használódik fel. Azaz egész egyszerűen akkor, amikor működik a testünk, a szerveink pedig teszik a dolgukat. Ez egy rendkívül komplex rendszer, amiben minden felhasznált kalóriának pontos szerepe van. Ebbe belepiszkálni nem igazán lehet – és nem is érdemes -, mert még ha sikerülne is, a hatás olyan csekély lenne, amit jó eséllyel észre sem vennénk. Hogy egyes emberek miért hízékonyak, míg mások egyáltalán nem, arra még a tudósoknak sem sikerült megnyugtató választ találniuk. Megoldásként marad a teljes életmódváltás, a pontosan számított kalóriák, a rendszeres mozgás, és a türelem. Mert a kívánt alak elérése bizony hosszú időt vesz igénybe, ám megéri a befektetett energiát, mert úgyis csak azt becsüljük meg, amiért megdolgoztunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs