2022. május 04.
Ezért kellene örökre elfelejteni a körömrágást!

Érdekes az ember, hiszen egy nagy rakás dologról tudja, hogy egészségtelen, mégis csinálja. Aztán ezzel szemben vannak olyan dolgok is, amelyeket bár nagyon szeretne, csak azért nem tesz meg, mert tudja, hogy árthat vele.

Azonban számtalan olyan szokásunk és berögződésünk van, amit teljesen automatikusan, akár napi szinten többször is csinálunk, miközben bele sem gondolunk és észre sem vesszük, hogy mennyire nem jó ötlet. Ezért aztán duplán hasznos, hogy ha beszélünk róla, mert pontosan ez az automatikus cselekvés az, ami veszélyessé és szinte észrevehetetlenné teszi ezeket. Jelen esetben mindjárt itt is van az emberiség – legalább fele által – űzött némiképp gusztustalan berögződés, a körömrágás. Persze felhozhatnánk ellenérvként azt is, hogy sem maga a cselekvés, sem a végeredmény nem túl esztétikus – és akkor még finoman fogalmaztunk -, ám nem ez a legfőbb oka annak, hogy azonnal fel kell hagynunk vele. Az igazán fontos az, hogy a körmünk alól rengeteg kórokozót jutattunk ilyen módon a szánkba, ezáltal pedig a szervezetünkbe.

Azt pedig mondanunk sem kell, hogy ez így mennyire egészségtelen, hisz a baktériumok és vírusok még akkor is vígan megélnek a köröm alatt, ha rendszeresen kezet mosunk, sőt, még a fertőtlenítő sem különösebben hatásos ebben az esetben, hisz az ennyire rejtett zugokba nem igazán képes kifejteni a hatását. Sajnos azonban ez csak a fele az ártalmaknak, hisz nem csak a körmünk fertőzhet meg minket, hanem mi is a körmünket. Különböző baktériumok és gombák ugyanis például – igen fájdalmas – körömágy gyulladást okozhatnak, ennek pedig egyik oka az, hogy a fogainkkal sebeket ejtünk az ujjunkon. Szokjunk le tehát minél előbb a körömrágásról, helyette inkább rendszeresen járjunk manikűrre, így nem csak az egészségünk lesz biztonságban, de a kezünk is igényes és ápolt hatást kelt majd.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs