2022. január 14.
Ezért kellene mindenkinek sakkoznia

A sakk a világ egyik legrégebbi játéka, amely több mint 1500 éves múltra tekint vissza és a világ minden táján elterjedve fejlődött a ma játszott játékká. Ráadásul nem csak a különböző kultúrákból és helyekről származó emberek hozza össze ez a szenvedély, de a korosztályok között is erős hidat képez.

Emellett a sakkból rengeteget lehet tanulni. Nyerni ugyanis mindenki szeret, ám ebből a játékból azt is meg lehet tapasztalni, hogy hogyan kell elfogadni a vereséget és miként lehet azt a tanulságok levonásával a javunkra fordítani. Ahogy a való életben, úgy a sakkban is igaz az, hogy a kudarcok esetén emelt fővel kell felállni és erősebben, bölcsebben kell visszatérni. Sőt, játék közben azt is megtanuljuk, hogy méltósággal és kegyelemmel is lehet győzelmet aratni. Kiemelkedő azonban a sakk, gyerekekre gyakorolt hatása. Minél korábban ismerkednek meg ezzel a kitűnő játékkal a kicsik, annál többet tanulhatnak belőle. A sakk ugyanis megtanítja a gyerekeknek már egészen kicsi korukban, hogy a döntéseiknek következményei vannak – a jóknak és az elhibázottaknak egyaránt -. A lépések átgondolása és a lehető legjobb megoldás kijátszása kifizetődő, míg a túl gyors és elhamarkodott játék negatív következményekkel járhat.

Emellett a sakk megtanítja a játékost a folytonos koncentrációra. Hisz hiába vagyunk figyelmesek és éberek az első húsz lépésben, ha a huszonegyediken  nem figyelünk oda, akkor lehet, hogy máris veszítettünk. Ezzel együtt fejlődik a problémamegoldó képességünk is. Ugyanis minden sakkparti más és más, szinte nincs két egyforma mérkőzés. Emiatt meg kell tanulnunk előre gondolkodni és azt, hogy a döntéseinket alaposan átgondoljuk, mérlegelve azok lehetséges előnyeit és hátrányait. Mivel azonban a rendelkezésre álló idő véges, a sakk arra is megtanít, hogy nyomás alatt is nyugodtak maradjunk. Ezek mind-mind olyan leckék, melyeknek a való életben is óriási hasznát vesszük. Nem kérdés tehát, hogy miért is lenne fontos, hogy mindenki sakkozzon időnként, főként, ha a gyerekekről van szó.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs