2022. március 22.
Ezért jó, ha sokszor iszunk citromos vizet

Napjainkban rengeteget lehet arról hallani, hogy mennyire fontos – lenne – hogy mindig megfelelően hidratáltak legyünk és a nap folyamán elosztva kellő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe.

Valljuk be, ez nem mindig a legegyszerűbb feladat. Nem csak azért, mert hajlamosak vagyunk mélyen belefeledkezni abba, amit épp csinálunk – legyen az munka, vagy épp a háztartás vezetése -, és ilyenkor aztán órákra is képesek vagyunk elfelejteni, hogy innunk kellene, hanem azért is, mert vannak, akik egyszerűen csak nem kívánnak annyi folyadékot, ami amúgy a szervezetük számára optimális lenne. Persze ma már léteznek kitűnő telefonos applikációk erre a problémára, amelyek időről-időre figyelmeztetnek minket, hogy tartsunk egy perc szünetet és igyunk egyet, ám van, amikor még ez is kevés, és inkább kikapcsoljuk az értesítéseket. Ebben persze közrejátszik az is, hogy a sima víz nem mindenki számára hívogató, azt pedig már tudjuk jól, hogy a különböző üdítők és gyümölcslevek nagy mennyiségben nem éppen egészségesek.

Ilyenkor kitűnő megoldás lehet az, ha citromos vizet iszunk, hisz nem csupán frissítő, de ízletes is és amellett, hogy sokkal inkább rá tudunk kívánni, bizony még a szervezetünk is hálás lesz érte. Nagyon fontos, hogy ne használjunk koncentrátumokat, – főleg ne olyat, ami aromásított -, hanem mindig friss citrom levét préseljük ki és azzal ízesítsük a vizet. Az élvezeti értékén túl számtalan kedvező élettani hatása is van annak, ha rendszeresen ezt isszuk. A citromos víz ugyanis telít – emiatt aztán diétában nyugodtan igyunk egy nagy pohárra evés előtt -, mindamellett pedig nagy adag C-vitamint tartalmaz, ami azért nagyon fontos, mert a C-vitamin maximum 3 órán keresztül marad meg a szervezetben – miután mondjuk tabletta formájában bevettük – és az optimális hatás érdekében folyamatosan pótolni kellene, amit amúgy valószínűleg úgyis elfelejtenénk. A citrom egyes hatóanyagai emellett segítik az emésztést és pluszban gátolják a vesekő kialakulását is, úgyhogy bátran kijelenthető, hogy a citromos víz az egyik legoptimálisabb hidratáló ital, amit fogyaszthatunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs