2022. szeptember 05.
Ezért jó, ha rendszeresen szedünk kollagént

Noha a multivitaminok és étrendkiegészítők idejét éljük, a kollagénről meglepően kevés szó esik, pedig hihetetlen fontos – tekintve, hogy a leggyakoribb fehérje a testünkben -.

Ha meghalljuk a kifejezést, akkor többnyire a feszes bőr képe ugrik be elsőként, és nem is tévedünk nagyot. Ugyanis nem csak a hidratáltságért felel, de az öregedést is lassítja, mindezt pedig a ráncok eltüntetésével tetézi. Úgyszintén fiatalító hatása van a körömre és a hajra, ha pedig őszinték akarunk lenni, akkor már csak ezek miatt is megéri rendszeresen fogyasztani, viszont az esztétikai hatások mellett sokkal komolyabb egészségmegőrző szerepe is van, ami mellett már nem szabad elmenni szó nélkül. Ugyan a legtöbbször a versenyszerű sport kapcsán kerül előtérbe a kollagén fogyasztás fontossága, egy átlagember számára is komoly előnyökkel járnak a hatásai.

Ezek közül talán az érrendszer megóvása a legmeghatározóbb. A kollagén ugyanis nem csak a bőrünket teszi rugalmassá, de az érfalakra is pontosan ugyanígy hat. Ennek köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, amire a mostani életmód mellett a legtöbbünknek nagy szüksége van. Emellett az ízületi panaszok kezelésében – és azok megelőzésében – is kardinális szerepe van a kollagénnek, ez főképp idősebb korban jelent előnyt. Amennyiben komolyan sportolunk, akkor tényleg kötelező a fogyasztása, hisz a fent említett előnyök mellett az izomnövekedésben is nagy segítségünkre lesz, sőt a regenerálódás idejét is jelentősen csökkenthetjük így. Sokan szeretik természetes forrásból pótolni a szükséges nyomelemeket, ám vannak esetek, amikor ez nem kivitelezhető egyszerűen. A kollagén is ilyen, hisz bár vannak olyan élelmiszerek, amelyek nagy adagban tartalmazzák – pl. a bőr -, ám nagyon elszántnak kell lenni ahhoz, hogy ezeket a mindennapi étkezés szerves részévé tegyük, így sokkal egyszerűbb tabletta formájában bevinni a kellő mennyiséget.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs