2022. április 08.
Ezért fontos, hogy rendszeresen menjünk vérvételre!

A orvosok és a szakemberek évtizedek óta próbálják tudatosítani az emberekben, hogy a komoly betegségek ellen a legjobb módszer a korai felismerés. Persze az orvostudomány rengeteget fejlődött ebben az időszakban, így ma már akár a legsúlyosabb betegségek – előrehaladott állapota – sem jelent feltétlenül lesújtó hírt, ám ha az elején sikerül elcsípni a bajt, amikor még a páciens számára nincsenek észlelhető tünetek, akkor jóval könnyebb dolga van az orvosoknak, nekünk pedig ragyogóbbak a kilátásaink.

Ez persze nem csak a súlyos problémák esetében igaz, hanem gyakorlatilag bármilyen egészségügyi problémára. A megelőzés legfontosabb része pedig – az egészséges életmód mellett – az, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra. Sajnos hazánkban ennek nincs túl nagy kultúrája, az emberek emiatt aztán sokszor csak legyintenek. Nincs panasz, nincs baj, gondolják, ám ennek eredményeképp gyakran megesik, hogy csak akkor derül ki a probléma, amikor már nagyon nehéz tenni ellene.

Hatványozottan igaz ez a fiatalokra – gondolunk itt elsősorban a negyven év alattiakra -, akiknek gyakorlatilag nincs kötelező szűrés előírva, maguktól pedig csak elvétve mennek el egy kivizsgálásra. Pedig már egy vérvételből rengeteg tanulságot le tud vonni egy szakember, és lássuk be, évente egyszer rászánni fél órát egy tűszúrásra, nem nagy ár az egészségünk érdekében. Egy teljes vérkép eredménye pár nap alatt elkészül és fényt deríthet nagyon sok mindenre, akár komoly problémákat is jelezhet, de egy vérszegénységet, vagy a szervezetünkben megbújó gyulladást is megmutat. Szánjunk rá – legalább évente egyszer – egy kis időt és tegyünk meg ennyit annak érdekében, hogy az egészségünk hosszútávon megmaradjon, hisz egy vérvétel sem fájdalommal, sem egyéb kellemetlen mellékhatással sem jár.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs