2021. szeptember 04.
Ezért fontos a reggeli

Hosszú idő óta belénk sulykolták már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ám ha a bennünk lakozó kíváncsi gyermek felteszi a kérdést, hogy miért, arra nem biztos, hogy tudunk válaszolni.

Pedig nem légből kapott jó tanács ez, sziklaszilárd okai vannak annak, hogy miért is annyira fontos a nap első táplálék bevitele. Hogy ezt megértsük, egy picit meg kell néznünk, hogy hogyan is működik a szervezetünk . A mai rohanó embernek ugye nem igazán van ideje az étkezésekre, főleg nem a korai órákban, ilyenkor inkább nyomunk még kettőt a szundi gombon és egy kávéval elintézzük a reggeli kérdését. Pedig a szervezetünk (annak ellenére, hogy talán mi ezt nem is nagyon érezzük), egészen másra vágyna a pihentető alvás után. Ugyanis míg mi az igazak álmát aludtuk, addig a testünk bizony nem tétlenkedett. Nem csupán az agyunk dolgozott, de a többi létfenntartó rész is rendületlenül tette a dolgát, így azt hiszem nem nagy meglepetés, hogy reggelre bizony a testünk igencsak kifogy az energiatartalékokból.

Nekünk pedig az lenne a feladatunk, hogy pótoljuk ezt (és bizony a reggelinek nagyjából az egész napi energiamennyiség harmadát kellene tartalmaznia). Igazán jót akkor teszünk magunkkal, ha ébredés után rögtön egy nagy pohár vízzel indítjuk a napot – ez segít kimosni az éjszaka során felgyülemlett méreganyagokat -, majd egy kis idő elteltével elfogyasztjuk bőséges és lehetőleg egészséges összetevőkből álló reggelinket. A megfelelő reggeli tápanyagbevitel javítja a koncentrációs képességünket a nap további részére, és a memóriánkra is jó hatással van. Talán mondanunk sem kell, hogy az, hogy mit eszünk, az viszont nagyon nem mindegy. Reggelire fogyasszunk könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot. Erre tökéletes hetente egy alkalommal a tojás, illetve korlátlan mennyiségben a zabpehely, például különböző gyümölcsökkel megbolondítva.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs