2022. június 06.
Ezért bánj óvatosan az orrspray használatával!

Kevés bosszantóbb dolog létezik az orrdugulásnál, hiszen nem csak a munkával és a családdal töltött időt keseríti meg, de még az alvást is lehetetlenné teszi. Ráadásul a probléma nem csupán megfázás esetén jelentkezhet, hanem az arra érzékenyek bizony akár egész évben is szenvedhetnek tőle.

Ugyanis aki allergiás, annak a szervezete gyakran reagál így, ennek a magyarázata pedig meglehetősen egyszerű. Az orrdugulásért ugyanis az esetek döntő többségében nem a váladék tehető felelőssé – bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy komolyabb megfázás során hiába fújjuk ki jó alaposan az orrunkat, egyetlen pillanatig sem tisztul ki annyira, hogy tudjunk rendesen levegőt venni -. Ilyenkor ugyanis megdagad az orrnyálkahártya, és ez okozza azt a jelenséget, hogy a levegő nem képes akadálytalanul áthatolni az orrunkon. Ilyenkor aztán némi türelmi időszakot követően a legtöbben valamilyen patikában kapható orrcseppet alkalmaznak, ami az esetek döntő többségében azonnali segítséget jelent.

Ezzel önmagában nincs is különösebb probléma, hisz ha csak évente pár alkalommal – tényleg csak komolyabb megfázások idején – alkalmazzuk a gyógyszert, ráadásul csak pár napon keresztül, akkor a mellékhatások kialakulásának az esélye minimális. Ám ha allergiások vagyunk, vagy valamilyen egyéb okból kifolyólag sűrűn előfordul, hogy eldugul az orrunk, és akár heti rendszerességgel nyúlunk az orrcseppért, akkor azzal mindenképpen érdemes tisztában lennünk, hogy nagyon könnyen hozzászokhatunk, és onnantól kezdve az egész folyamat öngerjesztővé válik. Ezeknek a cseppeknek a nagy része ugyanis úgy működik, hogy a hatóanyag összehúzza a nyálkahártyában lévő ereket, így biztosítva a levegő szabad útját. Ám ha túl sokszor használjuk, akkor a szervezetünk hozzászokik, és akkor is szükség lesz rá, amikor amúgy semmi bajunk nincs, hisz már alapállapotában meg lesz duzzadva az orrnyálkahártyánk. Ezért aztán bánjunk óvatosan a cseppekkel és csak akkor alkalmazzuk, amikor muszáj. Allergia esetén inkább célzott gyógyszerrel próbálkozzunk, és ha nem kapunk rendesen levegőt az orrunkon, akkor forduljunk a természetes megoldásokhoz – mint amilyenek például az illóolajok -.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs