2022. június 04.
Ezért bánj óvatosan az energiaitalok fogyasztásával

Az elmúlt húsz évben hatalmas népszerűségre tettek szert a különböző energiaitalok, és rengetegen fogyasztják napi rendszerességgel. A választék óriási és gyakorlatilag bármelyik élelmiszerüzletben megvásárolhatóak, ám nem árt, ha fokozott óvatossággal fogyasztjuk őket.

Hatásmechanizmusuk a kávéra hasonlít leginkább. Élénkítő erejük elsősorban a bennük található koffeinnek köszönhető, ám a gyorsan felszívódó cukor és a különféle ásványi anyagok, valamint vitaminok is segítenek az élénkítésben. A hatás azonban csupán átmeneti, főleg, ha stresszesebb időszakban isszuk. Ilyenkor ugyanis az amúgy is kimerült szervezet plusz energiáit szabadítja fel – meglehetősen egyszerű módszerrel, mégpedig úgy, hogy tágítja az agyban lévő ereket -, ám amikor eltelik egy-két óra, és a hatás gyengül, akkor jóval kimerültebbnek és fáradtabbnak érezhetjük magunkat, mint az energiaital elfogyasztása előtt. Pontosan amiatt, mert az agyi erek tágításával éri el a kívánt eredményt, az energiaitalok fogyasztása nem ajánlott olyanoknak, akik szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek – számukra a kávézás sem tanácsos, illetve mindenfajta élénkítő szerrel nagyon óvatosan kell bánniuk -.

Azonban azok számára sem ajánlott a rendszeres, napi szintű fogyasztás, akik amúgy egészségesek. A túlzott koffeinbevitel ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, és akár szívritmus problémát is okozhat. Sajnos, ha már szokássá vált, akkor nem egyszerű leszokni róla, ilyenkor ugyanis elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint amilyen például a fáradtság, ingerültség, de akár hasogató fejfájást is tapasztalhatunk jó pár napig. Érdemes tehát az energiaitalt a céljának megfelelően fogyasztani, azaz alkalmanként, amikor tényleg szükségünk van arra, hogy valamivel előcsaljuk a bennünk rejlő tartalékokat. Ilyen lehet egy verseny, vagy egy vizsgára tanulás utolsó estéje, ám semmiképp sem érdemes ezzel kezdenünk minden hétköznapot, vagy egyszerűen csak folyadékpótlásra használni amikor megszomjazunk, mert többet ártunk vele, mint amennyit használunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs