2022. július 14.
Ezek okozzák a lakástüzek többségét

Évente átlagosan mintegy száz ember veszíti el az életét lakástűz következtében Magyarországon, és bár az esetek egy része szándékos gyújtogatás, a többsége odafigyeléssel megelőzhető lenne.

A legtöbb esetben ugyanis olyan háztartási eszköz miatt történik meg a katasztrófa, amely megfelelő karbantartás esetén nem okozott volna hibát. Kimondottan veszélyes időszak a karácsony, ilyenkor a már száradó fa könnyedén lángra kaphat akár egy csillagszórótól, de gyertyától, vagy elektromos égősortól is. Ez ellen a legegyszerűbb védekezési módszer – a műfenyőn kívül – az, ha nem várjuk meg, amíg a növény annyira kiszárad, hogy az tűzveszélyes legyen, hanem az ünnepi időszak végével inkább megválunk tőle. Szintén jó módszer, ha vágott verzió helyett földlabdás – azaz élő – fát használunk, ezzel nem csak a környezetet óvjuk, de minimálisra csökkentjük a kigyulladás veszélyét is.

A hétköznapi balesetekre azonban sokkal inkább jellemző, hogy dohányzás, vagy főzés közben történik meg a baj – nem egyszer úgy, hogy elalvás mellett marad nyílt láng a lakótérben, ami aztán tűzhöz vezet -, illetve hogy a fűtő-melegítő berendezések meghibásodása okoz komoly lakástüzet – illetve ha azt nem is, akkor szén-monoxid mérgezést -. Ezért aztán nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy legalább évente egyszer, a fűtési szezon kezdete előtt ellenőriztessük szakemberrel, hogy minden rendben van-e ezekkel az eszközökkel. Akár gázkazánunk van, akár kandallónk, vagy cserépkályhánk, mind a megfelelő levegő ellátottságot, mind a szerkezeti épséget ellenőriztetni kell. Amennyiben kéményünk is van, évente azt is mindenképpen ellenőriztessük, ezen nem szabad spórolni – ráadásul a kéményseprő ingyenes -, hisz az életünk is múlhat azon, hogy minden rendben üzemel-e.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs