2022. február 09.
Ezek a stressz legfőbb tünetei

Modern korunk egyik legnagyobb rákfenéje a stressz. A bőrünk alá észrevétlenül bekúszó feszültség, ami a nap első pillanatától az utolsóig elkísér és ami legrosszabb útitárs a hétköznapokban.

Néha annyira észrevétlen, hogy nem is tudatosul bennünk, hogy a stressz az, ami megkeseríti a mindennapokat, csupán azt érezzük, hogy valami megváltozott, hogy semmi sem úgy megy, ahogy kellene, és hogy mi magunk sem úgy működünk, ahogy azt megszoktuk. Vannak azonban jelek, amelyekre nagyon érdemes odafigyelni, mert arról árulkodnak, hogy ez a teher nyomja a vállunkat és minél előbb tudatosítjuk magunkban az állapotunkat, annál előbb tudunk tenni ellene. Az első tünet általában az éjszakai egyensúly felborulása. Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor valamiért nyugtalanul alszik. Akár egy nehéz étel, vagy egy másnapi próbatétel is okozhatja, ám ha rendszeressé válik, és semmilyen kézzelfogható indokot nem tudunk megnevezni, akkor elkezdhetünk stresszre gyanakodni, főképp, ha egyéb kísérő tüneteket is tapasztalunk.

Ilyen például a terhelhetőségünk. Amikor szép lassan azt vesszük észre, hogy az addig rutinfeladatnak számító dolgainkat is csak hatalmas erőfeszítések árán tudjuk elvégezni, ráadásul ezek teljesen lefárasztanak minket – sokszor olyannyira, hogy attól türelmetlenné, hirtelen haragúvá válunk -, akkor éljünk a gyanúperrel, hogy napjainkat a stressz teszi egyre nehezebbé. A libidócsökkenés mellett szintén fontos tünet, ha a megszokottnál jóval sűrűbben leszünk betegek. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy-egy megfázás, orrdugulás is intő jel, főleg, ha amúgy szinte sosem kapunk el semmit, újabban pedig havonta van valami bajunk. Ha ezek a szimptómák együttesen jelentkeznek és folyamatosan tapasztaljuk őket, akkor itt az ideje, hogy megálljunk egy pillanatra és számot vessünk a helyzetünkkel. Mi okozza a stresszt és mit tudunk tenni ellene? Mert ezt a problémát meg kell oldani, hisz hosszútávon nagyon sokat ártunk a saját egészségünknek, ha stresszesek vagyunk. Figyeljünk oda magunkra és persze a körülöttünk élőkre is, és ha kell, kérjük szakember segítségét.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs