2021. július 08.
Érszűkület ellen helyes táplálkozással

Sajnos ma már közel sem élünk olyan egészségesen, mint évtizedekkel ezelőtt. A mozgásszegény életmód, a dohányzás, a rengeteg stressz rendkívül rossz hatással van egészségünkre és minden ilyen rizikófaktor nagyban megnöveli az érszűkület, ezáltal pedig közvetlenül az infarktus kockázatát.

Szívünk egészsége pedig nagyon sok mindentől függ egyszerre, ezek közül az egyik legjelentősebb a táplálkozás. Hisz a túlsúly, a cukorbetegség, de még a magas koleszterinszint is mind-mind kockázati tényező. Jó hír, hogy ez ellen bizony tehetünk. Hogy ne érezzük magunkat elveszettnek az információk tengerében, az Európai Kardiológusok Társasága kiadott egy nagyon hasznos összefoglalót, melyből világosan látszanak az általános irányelvek, melyeket egészségünk megőrzése érdekében követnünk kell táplálkozásunk során.

Eszerint érdemes redukálni az állati eredetű ételeket és a só fogyasztást, és étrendünk alapját a növényi eredetű termékek adják. Zsiradék szempontjából az állati eredetű termékeket és a vajat helyettesítsük inkább kókusz, illetve olívaolajjal. Fontos, hogy amennyiben húst is fogyasztunk, úgy mindenképpen a baromfit részesítsük előnyben, a feldolgozott termékek és a vörös hús ugyanis sokkal inkább hajlamosít az érelmeszesedésre. Kis mennyiségben különböző sajtokat és joghurtot is fogyaszthatunk, ha ezeket nem visszük túlzásba, akkor kimondottan jótékony hatással is lehetnek a keringésre, függetlenül attól, hogy milyen zsírtartalommal bírnak. Közepes mennyiségben fogyaszthatunk halat (ez heti két étkezést jelent az ajánlás szerint), arra azonban mindenképpen figyeljünk oda, hogy a szénhidrát bevitelünk túlnyomó részét alacsony glikémiás indexű szénhidrát tegye ki, a magas glikémiás indexszel bíróak fogyasztását (mint amilyen például a fehér kenyér is) csökkentsük le maximum heti két alkalomra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs