2022. október 12.
Érdekességek a Tower Bridge-ről

A Tower Bridge London egyik leghíresebb nevezetessége – de mennyit tudsz valójában erről az építészeti furcsaságról? Íme 20 érdekes tény a Tower Bridge-ről, lefogadom, hogy sosem tudtad. A Tower Bridge lehet London leghíresebb hídja, de nem a London Bridge.

A London Bridge egy kicsit feljebb van, és ehhez képest elég egyszerű. A Tower Bridge lehet London leghíresebb hídja, de nem a London Bridge. A London Bridge egy kicsit feljebb van, és ehhez képest elég egyszerű. Sir Horace Jones – a Tower Bridge mögött álló építész megformálta a viktoriánus London legikonikusabb épületeit, köztük a Leadenhall Marketet, a Smithfield Marketet és a Billingsgate Marketet. A középső fesztáv két szakaszát basculáknak nevezzük – és 83 fokos szögig emelkednek. Nagyon lenyűgöző, ha látod. Egyébként a bascule a franciául libikóka szóból származik – nem nehéz megérteni, miért.

A Bascule Chamber London egyik különlegesebb helye – egy hatalmas barlang a híd alatt, amelyben az ellensúlyok lendülnek a híd működtetéséhez. Különleges turnéra látogatható – de alkalmanként koncerteket is tartanak a kamrában, mert az akusztikája hihetetlen. Amikor a Tower Bridge először megnyílt, korábban széntüzelésű gőzgépek hajtották, de ezeket az 1970-es években elektromos áram és olaj kombinációja váltotta fel. A két magas szintű sétányt úgy alakították ki, hogy a gyalogosok továbbra is használhassák a Tower Bridge-et, amikor nyitva van. A sétányokat nem igazán használták annyira… és ennek eredményeként London egyik informális piros lámpás negyedévé váltak, ahol az éjszaka hölgyei jártak, akik valami szokást kerestek. 1910-ben bezárták őket, de most a Tower Bridge kiállítás részeként megtekintheti őket.  A Tower Bridge több mint 11 000 tonna acélból áll, és az alapokhoz több mint 70 000 tonna betonra volt szükség a szerkezet alátámasztásához. Több mint 31 millió tégla és 2 millió szegecs található benne. Ez a kedvencem a Tower Bridge tényei közül, amelyeket találtam. 1952-ben egy buszsofőr, Albert Gunter véletlenül a 75-ös busszal áthajtott a hídon, amikor észrevette, hogy valami furcsa történik.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs