2021. november 19.
EQ, azaz az érzelmi intelligencia

Ma már köztudott, hogy az intelligenciának számos típusa létezik, például értelmi, logikai, nyelvi. Ugyanakkor az egyik legfontosabbról, az érzelmi intelligenciáról csak kevés szó esik. Az értelmi intelligenciát tartják sokan fontosnak, holott az érzelmi intelligenciának van elsősorban szerepe abban, hogy ki mennyire lesz élete során boldog.

Az érzelmi intelligenciával nagyon sokáig maguk a kutatók sem foglalkoztak. Az EQ, vagyis érzelmi intelligencia a társaskompetenciák, személyiségvonások és a mentális képességek összessége. Az értelmi intelligenciával ellenben az érzelmi intelligencia fejleszthető. Az érzelmi intelligenciához olyan képességek tartoznak, mint az érzelmek felismerése, a másokkal való együttműködés képessége, a hatékony kommunikáció vagy az egyén helyes önértékelése, illetve önmaga elfogadása. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember nem csupán felismeri mások érzéseit, hanem saját érzelmeit is kezelni tudja, képes azok szabályozására. Az érzelmek szabályozása egyben azt is jelenti, hogy képesek vagyunk vágyainkat félretenni, késleltetni egy bizonyos cél érdekében, tudatosan javítani hangulatunkon.

Az EQ nagyon szorosan kapcsolódik a boldogsághoz, jobban, mint az érteli intelligencia. Nagyon sok olyan sikeres ember van, aki hiába ér el sorra sikereket az életben, rendelkezik láthatólag mindennel ahhoz, hogy boldog legyen, mégsem az. Az érzelmileg intelligens emberek sokkal jobban kezelik a kudarcokat és a kedvezőtlen eseményeket. Ezzel ellenben az alacsony érzelmi intelligenciájú emberek gyakran érzik úgy, hogy csak úgy sodródnak az eseményekkel, túlterheltek nehezen reagálnak a stresszes szituációkra, illetve az érzelmi felindultság sem ritka részükről. Az érzelmi intelligencia a társas kapcsolatokra is komoly befolyással van.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs