2022. február 26.
Energetikai tanúsítvány online rövid időn belül

Az energetikai tanúsítvány egy igazán hasznos hitelesített okirat, amely a lakás, épület, ház fogyasztásáról, energetikai jellemzőiről ad bővebb képet. Bizonyos esetekben azonban az energetikai tanúsítványt kötelező elkészíttetni.

Energetikai tanúsítvány online – Az energetikai tanúsítványt bizonyos helyzetekben mindenképp el kell készíttetni. Ilyen eset például, ha a meglévő épületet el szeretné adni vagy energetikai pályázathoz van szükség a tanúsítványra. Egy évet meghaladó, teljes épületre szóló bérleti szerződés esetén szintén szükséges az energetikai tanúsítvány, ugyanis már a hirdetésben is fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását. Ezenkívül érdemes tisztában lenni vele, hogy 2022 júliusától a jelentős felújításoknak és új épületeknek a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” BB energetikai besorolást kell kapniuk, ahhoz, hogy megkapják a használatba vételi engedélyt. Üdülőépület lakóházzá való átminősítése esetén is szükséges az energetikai tanúsítvány, továbbá legalább CC energetikai tanúsítványra van szükség.

Bizonyos speciális esetekben az energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül is kiállítható. Ilyen speciális helyzet például, ha ugyanabban az épületben található azonos elrendezésű,  rendeltetésű, azonos energetikai jellemzőjű épületelemekkel rendelkező, azonos méretű önálló rendeltetési egység tanúsítványa alapján is kiállítható. Alapvetően az energetikai szakvélemény a helyszíni felmérést követően készülhet el, azonban, ahogy említettük, vannak kivételes, speciális esetek, amikor a helyszíni felmérés nélkül is elkészülhet az energetikai tanúsítvány. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az energetikai-tanusitvany-veszprem.hu weboldalra!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs