2020. október 14.
Elveszett városok, amiket elfelejtettünk

Nehéz elképzelni, hogyan veszhet el egy egész város, de a listán szereplő elveszett városokkal pontosan ez történt. Valójában számos oka van annak, hogy egy várost elhagyjanak az emberek. Háború, természeti katasztrófák, éghajlatváltozás és fontos kereskedelmi partnerek elvesztése, hogy csak néhányat említsünk.

[wp_ad_camp_1]

Bármi is legyen az oka, ezeket az elveszett városokat rég elfelejtették, majd évszázadokkal később újra felfedezték őket. A mai Tunéziában található Karthágót föníciai gyarmatosítók alapították, és a Földközi-tenger egyik nagyhatalmává vált. Az ebből fakadó versengést Syracuse-al és Rómával több háború kísérte, amelyek közül leginkább Hannibal inváziója volt ismert Olaszországban. A várost a rómaiak elpusztították Kr. E. 146-ban. A rómaiak házról házra jártak, elfogták, megerőszakolták és rabszolgává tették az embereket, mielőtt Karthágót lángra lobbantották. A rómaiak azonban újraalapították Karthágót, amely a Birodalom egyik legnagyobb és legfontosabb városa lett. Fontos város maradt, amíg a muszlim hódítás alatt, Kr. U. 698-ban másodszor is megsemmisítették.

Ciudad Perdida (spanyolul: „Elveszett város”) egy ősi város Sierra Nevadában, Kolumbiában, és úgy vélik, hogy Kr. E. a város a hegyoldalba vájt teraszok sorozatából, csempézett utakból álló hálóból és több kis kör alakú plázából áll. A helyi törzsek tagjai Teyunának hívják a várost, és úgy vélik, hogy az elődjeik által lakott falu hálózatának, Taironának volt a szíve. Nyilvánvalóan a spanyol hódítás idején hagyták el a várost. Trója egy legendás város Törökország mai északnyugati részén, amelyet Homérosz, az Iliász című epikus költeményében tett híressé. Az Iliász szerint itt zajlott a trójai háború. Trója régészeti lelőhelye több romréteget tartalmaz. Az Orkney fő szigetén található Skara Brae Európa egyik legjobban megőrzött kőkori faluja. Több száz éven át homokdűne borította, amíg 1850-ben nagy vihar fedte fel a helyszínt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs