2021. január 24.
Életveszélyben: free solo

Hátborzongató, idegőrlő, még nézni is félelmetes, ahogy sportolók biztosítókötél és mászótárs nélkül hódítják meg a meredek sziklafalakat. A néhány milliméteres sziklaperemeken megkapaszkodó, szédítő magasságokba törő hegymászók teljesítménye a csúcssportolókéval vetekszik, vagy a biztos halált jelentheti.

[wp_ad_camp_1]

A közelmúltban dokumentumfilm is készült a biztosítókötél nélkül mászó vakmerő emberekről, a Free solo, ami Oscar-díjat is kapott. Alex Honnold volt az első hegymászó, aki biztosító felszerelések nélkül mászta meg Kaliforniában a Yosemite Nemzeti parkban található El Capitan 914 méter magas sziklafalát. A 31 éves férfi majdnem négy óra alatt mászta meg a gránitfalat, ráadásul az egyik legnehezebb, Freerider nevű útvonalon teljesítette, amit biztosítófelszereléssel is a világ egyik legnehezebb mászásai között tartanak számon. Mászáshoz használt felszerelése a mászócipője és egy ziazsák volt, amiben a kéz nedvességének magakadályozására szolgáló magnéziumport tárolják. A kaland előtt Honnold több, mint egy évig készült a mászásra. Az El Capitan meghódításához a fizikai felkészültségen kívül komoly mentális erőre is szükség volt.

A hatalmas kockázatot vállaló, és élvezettel végző emberekre félelemmel vegyes csodálattal tekintünk. egy átlagembernek soha nem jutna eszébe az életét kockáztatva mászótárs és biztosítókötél nélkül sziklát mászni, sőt sokan még biztosítással se indulnának neki egy ilyen túrának. Az életveszélyt élvezők agyát a tudósok is régóta figyelik. MRI-vizsgálatok alapján megállapították, hogy az ilyen emberek agya teljesen normális, a különbség annyi, hogy az agy félelemérzetért felelős központja, az amygdala nem reagál olyan képekre, ami nem hat elég ösztönzően, nem elég intenzívek. Kijelenthetjük, hogy ezek a fantasztikus teljesítményre képes sportolók szélsőséges kockázatvállalók.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs