2021. május 08.
El camino – a Zarándokút

Sok ember bakancslistáján szerepel a Szent Jakab-út és a zarándokok beszámolója szerint valóban egyedülálló élményt nyújt a csaknem 800 kilométeres út egy részének vagy akár a teljes táv végig járása. Az El Camino se Santiago zarándokút Észak-Spanyolországban a francia hatától, Saint-Jean-Pied-de Port-ból indul és Santiago de Compostelaig tart, ahol Szent Jakab földi maradványai találhatók.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb zarándok ezen az útvonalon megy végig, de több eltérő útvonal is van, amiknek más az indulási helye, de a végcél mindnél ugyanaz. Az 1980-as évektől a szent Jakab-út reneszánszát éli. Nemcsak a magukat vallásos emberek indulnak el az úton, hanem egyre több olyan ember is, aki önmagát keresi, lelki és szellemi megtisztulás a célja, vagy válaszút előtt áll és egyedüllétre, csendre van szüksége, hogy dönteni tudjon. Akad olyan is, akit a teljesítmény motivál, vagy aki lelki problémák, gyász feldolgozása miatt indul útnak.  A 800 kilométeres spanyol zarándokút teljesítése több, mint egy hónapig tartó gyaloglást jelent. Nyári időszakban keresik fel leggyakrabban, de egész évben járható.

A spanyol városokat végigjárva gyönyörű táj és építmény fogja gazdagítani utunkat. A kiinduló pontnál érdemes kiváltani a zarándokigazolványt, az út során ennek felmutatásával kaphatunk menedéket éjszakára a zarándokszállásokon 5 és 10 eurónak megfelelő összegért. Az igazolvány kedvezményeket biztosít az út során, a pecséteket összegyűjtve az út végén lévő zarándokirodában kapunk igazolást arról, hogy teljesítettük az El Caminót. A zarándokútra alaposan fel kell készülni, főként azoknak, akik nincsenek edzésben, keveset gyalogolnak. Egy könnyű hátizsákra és kényelmes bakancsra lesz szükségünk, ezen kívül a legszükségesebb holmit pakoljuk csak el, nem mindegy, mekkora teher húzza a hátunkat az úton.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs