2019. március 24.
Ekcémás bőr kezelése

Rögtön kezdjünk talán azzal, hogy mi is az-az ekcéma. Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokkal, bőrpírral, duzzanattal, hámlással és rendszert viszketéssel jár együtt. Az ekcéma számos oknál fogva kialakulhat.

[wp_ad_camp_1]

Előállhat, mint irritációs, vagy allergiás reakció révén okozott bőrgyulladás. Az allergének melyek kiválthatják, azok legtöbbször közönséges anyagok, mint pl. farmergombokban, bizsukban, ékszerekben, fém óraszíjakban megtalálható nikkel, króm, műszálas anyagok, mint pl. a nylon, olyan gyógyszerek melyekben megtalálható antibiotikum, vagy helyi érzéstelenítő, továbbá ide tartoznak még a ragasztók, vegyi anyagok és a cement is. Ám meg kell még említeni a különféle kozmetikai szereket is. Amennyiben fotoallergiás kontakt ekcémát okozhatnak bizonyos anyagok, mint pl. fényvédők, parfümök, olaj, antibiotikumok. Ezek a vegyületek akkor válják ki az irritációt a bőrön, amikor napfénnyel érintkeznek. Az ekcéma kezelése minden alaklommal azzal kezdődik, hogy a tüneteket kiváltó allergént fel kell kutatni.

Majd el kell távolítani, amennyiben ez lehetséges. Előfordulhat olyan, hogy a betegség megoldásának egyetlen módja csakis is lehet, hogy az előidéző allergént teljesen kiiktatják. Ám ez sokszor komoly gondot okozhat pl. akkor ha a munkahelyünkből kifolyólag nap, mint nap együtt kell dolgoznunk ezekkel a vegyszerekkel. Ilyenek lehetnek a festékek, gyógyszerek, ragasztók, melyeket a fodrászok, kőművesek, vagy éppen gyógyszerészek használnak nap, mint nap. Az ekcéma kezelésének egyik jól bevált formája még a helyi gyulladáscsökkentés, melyet különféle krémekkel érhetünk el, illetve hűtő borogatásokkal. Továbbá még arra kell törekednünk, hogy felülfertőzést elkerüljük. Ezeket gyulladáscsökkentőkkel érhetjük el, ám igen fontos, hogy magát senki ne kezdje el ön gyógyítani.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs