2020. november 13.
Egyes emberek miért profitálnak jobban a testmozgásból, mint mások?

Bár mindenki profitálhat a testmozgásból, a fizikai erőnlét és az általános egészségi állapot közötti mechanikus összefüggések nincsenek teljesen tisztázva, és azok az okok sem, amelyek miatt ugyanaz az edzés különböző emberekben eltérő hatással lehet. Most a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) kutatói által készített tanulmány betekintést nyújt ezekre a megválaszolatlan kérdésekre.

[wp_ad_camp_1]

Az eredmények hasznosak lehetnek az egyén számára legvalószínűbb előnyökkel járó mozgás specifikus típusainak meghatározásához, valamint az anyagcserével kapcsolatos betegségek új terápiás célpontjainak azonosításához. “Míg a csoportok összességében profitálnak a testmozgásból, a válaszok változékonysága bármely két olyan személy között, akik ugyanazon a testgyakorlati rendben részesülnek, valójában meglehetősen szembetűnő. Például egyesek javíthatják az állóképességet, míg mások a vércukorszintet javíthatják” mondja Robert E. Gerszten, a BIDMC szív- és érrendszeri osztályának vezetője. “A mai napig az egyén klinikai alapprofiljának egyetlen aspektusa sem engedi előre megjósolni, hogy a testedzésből kik részesülnek a legvalószínűbb jelentős kardiorespirációs fitnesz előnyökben.”

A testre gyakorolt ​​hatásainak és annak különbségeinek feltárása érdekében a csapat, beleértve Jeremy Robbins-t, a BIDMC Kardiovaszkuláris Orvostudományi Osztályának szerzőjét, körülbelül 5000 fehérje vérszintet mért 650 ülő felnőttnél 20 hetes állóképességi edzésprogram előtt és után. “Különösen arra törekedtünk, hogy a vérben lévő fehérjéket vizsgáljuk a testmozgás hatásainak tanulmányozása érdekében, mert egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a testmozgás serkenti a forgalomba kerülő vegyi anyagok szekrécióját, amely hatásukat a távoli szervekre is kiterjesztheti” – mondta Robbins. A vérben található 147 fehérje készlet jelezte az egyén kardiorespirációs alkalmasságát vagy VO2max értékét a vizsgálat kezdetekor.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs