2020. március 10.
Egy új tanulmány a tejbevitelt az emlőrák nagyobb kockázatának tartja

A tejbevitel a nők mellrákjának nagyobb kockázatával jár, a Loma Linda University Health kutatói által készített új tanulmány szerint. A  tanulmány amelyet a Nemzetközi Epidemiológiai Folyóiratban publikáltak, megállapította, hogy még a viszonylag mérsékelt tejfogyasztás is növeli a nők mellrákjának  kockázatát – akár 80% -ig is, az elfogyasztott mennyiségtől függően.

[wp_ad_camp_1]

“Napi 1/4-1/3 csésze tejfogyasztás 30% -kal növeli az emlőrák kockázatát” – mondta Fraser. “Ha napi egy csészével iszik, akkor a kapcsolódó kockázat 50% -ra nő, és azok esetében, akik napi 2-3 csészével ittak, a kockázat tovább nőtt 70% -ról 80% -ra.” A jelenlegi amerikai étrendi irányelvek napi három csésze tejet javasolnak. “A tanulmány bizonyítéka azt sugallja, hogy az embereknek figyelembe kell venni ezt az ajánlást” – mondta Fraser. Közel 53.000 észak-amerikai nő étrendi bevitelét értékelték a vizsgálathoz, akik kezdetben mentesek voltak a ráktól, és majdnem nyolc éven át követték őket. Az étrendi bevitelt az élelmiszer-gyakorisági kérdőívek alapján becsülték meg, és a kutatáshoz szintén felhasználták az emlőrák családi anamnézisét, a fizikai aktivitást, az alkoholfogyasztást, a hormonális és egyéb gyógyszerek használatát, az emlőrák szűrésének és a reproduktív és nőgyógyászati ​​kórtörténetét.

A vizsgálati időszak végére 1.057 új mellrákos esetet fedeztek fel a nyomon követés során. Nem találtak egyértelmű összefüggést a szójatermékek és az emlőrák között, függetlenül a tejtermékektől. De összehasonlítva az alacsony vagy egyáltalán nem létező tejfogyasztással, a magasabb tejkalória- és tejbevitel nagyobb emlőrák kockázattal jár, függetlenül a szójabeviteltől. Fraser megjegyezte, hogy az eredmények minimális eltéréseket mutatnak, ha összehasonlítják a teljes zsír bevitelét a csökkentett vagy nem zsírtartalmú tej bevitelével; a sajttal és a joghurttal kapcsolatban nem volt fontos összefüggés.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs