2020. szeptember 26.
Egy új pókfajt fedeztek fel

A doktori fokozatának részeként, a Kolumbia felvidékén végzett kutatás során Charlotte Hopfe, PhD hallgató, Dr. Thomas Scheibel professzor felügyelete alatt, felfedezett egy új pókfajtát.

[wp_ad_camp_1]

A korábban ismeretlen pókfélék őshonosok a központi kordillerában, nem messze a Csendes-óceán partjától, több mint 3500 méteres tengerszint feletti magasságban. A PLOS ONE magazinban a bejrúti tudós bemutatja az általa Ocrepeira klamtnak nevezett pókot. “Az Ocrepeira klamt zoológiai neve Ulrike Klamt, amelyet német középiskolai tanárom tiszteletére választottam. A lelkesedés, amellyel hivatását gyakorolja, valamint a tanítványai és az irodalom iránti érdeklődése inspirációt jelent számomra” – mondja Charlotte Hopfe. A kolumbiai Kordillera szokatlanul nagy fajváltozatáról híres. E fajok élőhelyei nagyon eltérő éghajlati viszonyok, növényzet és ökoszisztémák magasságában oszlanak meg. A bejrúti kutató ezeken az élőhelyekben több mint 100 pókfaj példányát gyűjtötte össze és állattanilag meghatározta őket. Ennek során főleg egy olyan régióban tartózkodott, amely a kolumbiai polgárháború vége óta, 2016-ban volt hozzáférhető a kutatók számára.

Az új pók reproduktív szerveinek feltűnő szerkezete különbözik a rokon fajoktól. A pókot nagyon magasan, több mint 3500 méterrel a tengerszint felett fedezte fel. Ennek és sok más pókmintának az azonosítása során Hopfe értékes támogatást kapott a kolumbiai Caliban található Universidad del Valle kutatóitól, amelyekkel a Bayreuthi Egyetem kutatási együttműködésben vesz részt. Kolumbia kiemelt országként szerepel a Bayreuthi Egyetem nemzetközivé válási stratégiájában, ezért szoros kapcsolatot tart fenn több kolumbiai egyetemmel. Az ilyen hatalmas éghajlati és ökológiai sokféleségű régiókból származó pókok vizsgálata lehetőséget kínál arra is, hogy választ találjon két, még fel nem tárt kérdésre.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs