2021. szeptember 26.
Egy őszi szupergyümölcs: a szilva áldásos hatásai

A rózsafélék családjába tartozó szilva rendkívül változatosan felhasználható gyümölcs. Színe sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, több méretben is találkozhatunk vele kis, és nagy méretben egyaránt megtalálható.

A zamatos, lédús gyümölcs kalóriaszegény, jelentős mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, szorbitolt, K-vitamint és káliumot, magnéziumot, rezet, mangánt, valamint klorogénsavat. A K-vitamin és a kálium együttes hatása és magas bórtartalma miatt fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében és kezelésében, hozzájárulhat az érfalfunkciók javításához, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A rostoknak és a szorbitolnak köszönhető a szilva hashajtó hatása, elősegítve az anyagcsere optimális működését. A szilvában is megtalálható klorogénsav megelőzi az elhízást, segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, pozitív hatással van a cukor- és lipidanyagcserére.

A friss szilva mellett az aszalt szilvának is vannak jótékony hatásai, antioxidánstartalma kétszer annyi, mint a friss szőlőé, négyszer annyi, mint az eperé és hatszor annyi, mint a friss szilváé. Az aszalt szilva magas rosttartalmával szintén hozzájárul a kiegyensúlyozott emésztés megtartásához, megelőzve a székrekedést. Az aszalt szilva magas káliumtartalmának köszönhetően egyensúlyban tartja a vérnyomást, megelőzi a magas vérnyomás kialakulását. K-vitamin tartalma fontos a normális véralvadáshoz, A-vitamin tartalma segíti a bőr egészségének megőrzését és jó hatással van a látásra. A szilva és az aszalt szilva egyaránt csökkenti a vér koleszterinszintjét. A szilva fogyasztása jó hatással van az idegrendszerre is: nyugtató hatású, segíti az agy anyagcseréjét, valamint a memória működését.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs