2021. január 23.
Egy különleges állat: a matakó

A Fővárosi Állatkertben sétálva furcsábbnál furcsább álltokkal ismerkedhetünk meg. Az egyik legérdekesebb kis jószág a Pálmaház lakója, a matakó. A tatuk családlába tartozó Dél-Amerikában őshonos állat különlegessége, hogy teljesen össze tudnak gömbölyödni, szinte egy szabályos golyóvá, ami így a megtévesztésig hasonlít egy sárgadinnyére.

[wp_ad_camp_1]

A tatu az övesállatok családjába tartozik, összesen 21 tatufaj létezik világszerte. Hátukon csontkemény szarulapocskákból álló páncél található, amik befedik az állat testén található sebezhető helyet. Az övek száma fajra jellemző tulajdonság, a matakó a háromöves példányok közé tartozik. Ha veszélyben érzik magukat, összegömbölyödve védik sebezhető testrészeiket. Az állat a kisebb tatufélék közé tartozik, 35-45 centiméteres a teste és felnőtt korban sem több a súlya 2-3 kilogrammnál. Akár 12-15 évig is elélnek.  A matakó Brazíliában, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában őshonos.  A matakó hátát a tatufajra jellemző csontos páncél borítja, ami vállövi és medenceövi páncélból és a köztük lévő, összegömbölyödést segítő három övből áll.

Az állat általában több méter hosszú, föld alatti járatokból kialakított kis barlangokban lakik. Táplálékát főleg rovarok, férgek, kisebb hüllők, kétéltűek alkotják. Igazi kis túlélő, ha arra kényszerül, úszni is képes, lenyel egy nagy adag levegőt és könnyedén úszkál. A folyó medrén sétálva is át tud kelni a másik partra, akár hat percig is képes visszatartani a lélegzetét. Legfejlettebb érzéke a szaglása, látása és hallása viszont gyengén fejlett. A matakó magányos állat, egyetlen utódot hoz világra évente. Az újszülött páncélja csak hetek alatt keményedik meg. Fogságban állatkertben találkozhatunk vele, Budapesten, Veszprémben vagy Debrecenben járva érdemes megnézni ezt a különleges állatot.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs